Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Turizmin başkenti Antalya Güneşkent olmaya hazırlanıyor

Tarih : 17/03/2013 – 11:12:00 

Turizmin başkenti Antalya Güneşkent olmaya hazırlanıyor

Belediye olarak atık çamurdan elektrik ürettiklerini, katı atıktan enerji üretmek için ise çalışma yürüttüklerini belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Özellikle güneş enerjisini ön planda tutuyor ve uzun vadede Antalya’yı karbon salımı düşük bir Güneşkent yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diyor.

—————————————————————————————————————

Sahip olduğu muhteşem doğal, tarihi ve kültürel değerlerle turizmin başkenti haline gelen Antalya, tarım, sanayi, bilim ve kültürün yanı sıra yenilenebilir enerji alanında da önemli bir potansiyele sahip. Antalya’nın hem var olan kaynaklarını hem de turizm mevsiminin 12 aya yayılmasını sağlayıcı yararları dikkate alarak 4 mega proje oluşturan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin gündemdeki bu projelerden biri de “Güneşkent.”

Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi Projesi’nin 2011 yılının Mayıs ayında faaliyete geçen bir çalışma olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, kurulan Güneşevin enerjinin tümünü güneşten aldığını söylüyor.  Güneşevde, saatte 20 kW, günde ise kış aylarında 90 kW yaz aylarında ise 150 kW’lara varan enerji ürettiklerini belirten Akaydın, tüketimin ise üretiminin altında olduğunu vurguluyor. Antalya’nın enerji tüketiminde en büyük payı hidroelektrik ve doğal gaz kaynaklarının aldığını belirten Akaydın, “Yenilenebilir enerjiden üretim ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da çok yaygın değil. Tüketim, her yıl katlanarak artıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak enerji üretimi konusunda ciddi girişimlerde bulunuyoruz. Bölgenin en büyük atıksu arıtma tesisini kurduk, burada atık çamurundan elektrik üretiyoruz. Katı atıktan enerji üretmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Özellikle güneş enerjisini ön planda tutuyoruz. Antalya halkının zaten aşina olduğu güneş enerjisini kullanmaya teşvik ediyoruz. Uzun vadede Antalya’yı karbon salımı düşük bir Güneşkent yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diyor.  

‘ENERJİ ETÜT EYLEM PLANINI HAZIRLIYORUZ’
Öncelikle Antalya’nın enerji tüketim haritasını çıkarır mısınız?
Antalya, birçok enerji çeşidi ile ihtiyacı olan tüketimi karşılayabilecek kaynağa sahip bir şehir. Göller bölgesi gibi sulak bir arazide yer alması ve nehir potansiyelinin yüksek olması, barajları, güneş ışınım değerlerinin ve bazı yüksek alanlarında rüzgar değerlerinin yüksek olması yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkarıyor. Ayrıca, Antalya metropol bir şehir olma yolunda ilerliyor. Nüfusu her yıl katlanarak büyüyor ve çok yüksek boyutta katı atık rezervi oluşuyor. Bu atıklardan enerji üretimi de Antalya için önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın Antalya, enerjinin tüketiminde ülkenin birçok şehrini geride bırakıyor. Sadece Antalya ili sınırları içerisindeki 5 yıldızlı otellerin enerji tüketimi, tüm Antalya’nın tüketiminin büyük bir kısmını teşkil ediyor. Hızla ilerleyen kent yapılaşması, bireysel tüketimi de artırmış durumda. Belediye olarak enerji üretimi konusunda yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra tüm dünyada birçok şehrin üyesi olduğu Convenant of Mayor (Başkanlar Sözleşmesi) kapsamında öngörülen, düşük enerjili kentler, karbon salımı düşük yerleşkeler kapsamında Antalya’nın Enerji Etüt Eylem Planı’nı hazırlıyoruz.

ELEKTRİKLE ÇALIŞAN MAKAM ARACI
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek konusunda hayata geçirdiğiniz projeler var mı?
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak temiz enerji kaynaklarından güneş enerjisine ağırlık veriyoruz. Çünkü Antalya’nın güneş potansiyeli diğer enerji türlerine göre çok daha fazla. Bundan dolayı Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi adı altında bir uygulama projesi gerçekleştirdik. Güneşevimizde, enerjimizin tümünü güneş enerjisinden alıyoruz, yeni yerleştirmiş olduğumuz tribünümüzle de rüzgardan da enerji sağlamaya başladık. Ayrıca evin ısıtılmasını ve soğutulmasını su kaynaklı ısı pompaları sayesinde sağlıyoruz. Güneşev suyunu da kendisi üretiyor. Yeşil çatı dediğimiz sistemle yağmur suyunu depolayarak, suyunu kendi üreten bir ev modeli gerçekleştirdik. Isı yalıtımı ve geri dönüşümlü malzeme kullanarak geleceğin ‘Yeşil Ev’ teknolojisini konsept olarak uyguladık. Ayrıca, bahçesinde cam bir sera yaptık ve bu serada toprak kullanmadan domates yetiştiriyoruz. Topraksız tarımın yanı sıra ekolojik ve organik tarımı herkesin yakından görmesini istiyoruz. Seramızın bir ayrıcalıklı özelliği ise Türkiye’nin ilk güneş enerjisi ile ısıtılan kaloriferli sera olma özelliği taşıyor. Güneş enerjisinden aldığımız sıcak su ile ısıtıyoruz. Isı geri kazanım cihazımızın olması, odaların ayrı ayrı klimantolojik olarak ayarlanabiliyor olması, A sınıfı beyaz eşyalar kullanıyor olmamız ve LED’li aydınlatmalarla tüketimi düşürüyor olmamız, Güneşevi diğer evlerden ayıran özellikler oluyor.
Enerjisini güneşten alan klimalı bir durak yaptık ve halkımızın hizmetine sunduk, süreç içerisinde duraklarımızın sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Park ve cadde aydınlatmaları üzerine proje hazırlamalarımız sürüyor. Sokak hayvanları için güneş enerjisi ile çalışan su ve yemek ünitesi gerçekleştirdik. Ayrıca, makam aracım 0 elektrikli ve enerjisini güneş enerjisinden alan şarj istasyonu ile karşılıyoruz. Bireysel çatı envanterinin yanı sıra kamu binaları, fabrikalar, oteller vb. büyük çaplı yerlerin tüketimlerini belirleyerek enerji üretimleri konusunda yol gösterici plana önem veriyoruz. Antalya’nın birçok noktasında uygulamayı planladığımız güneş enerjisi uygulanmış sistemler yakın zamanda halkımızın hizmetine sunacağız.

 

Kaynak : Enerji Dergisi.com.tr