Recent

Energy Saving Program 2021 - 2022

Contact us for the “Save 2021 – 2022 Program” to prepare your application.

Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές; – Οι λύσεις και το “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” (17/12/2014)

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι εκτοξεύεται όταν αφήνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε κατάσταση αναμονής (stand-by) ή όταν ξεχνάμε tablets και κινητά τηλέφωνα σε κατάσταση φόρτισης.

Αντιθέτως, όταν αποφεύγουμε αυτή τη σπατάλη μπορούμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 15% ως 25%. Η δε αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, η οποία, δεδομένης της μεγάλης ενεργειακής επιβάρυνσης από τη λειτουργία τους, αποσβένεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου “Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes”, την οποία διενήργησε το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Α.Π.Θ. 7

— 40 κατοικίες

Για την υλοποίηση του έργου επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους, στις διαδρομές, που ακολουθήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης τους.

Παράλληλα, επιλέχθηκαν ακόμα 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον. Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο και πολύ φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο καταγραφεί την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

— Ποιες είναι οι ενεργοβόρες συσκευές

Από την επεξεργασία των μετρήσεων προέκυψε, για παράδειγμα, ότι το πιστολάκι για τα μαλλιά είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, περισσότερο και από το σίδερο.

Γενικά το συμπέρασμα είναι ότι η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών. “Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα”, σημειώνει ο Αν. καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης και προσθέτει ότι η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεσθεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σπατάλη ρεύματος που προκαλείται από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)

Τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές εργασίες του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Α.Π.Θ. για την έξυπνη διαχείριση των ηλεκτρικών δικτύων.

— Μερικά ευρήματα για τις κατοικίες

Η έρευνα του ΑΠΘ διαπιστώνει ότι οι 20 κατοικίες, που είχαν κάνει κάποιου είδους ενεργειακή αναβάθμιση, είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσης τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις 20 κατοικίες, που δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, έγινε δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση και προσφέρθηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καλύτερες λύσεις, που υπάρχουν για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας που, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%.

Στο 85% των κατοικιών προτείνεται βελτίωση της θερμομόνωσης των τοίχων ή/και οροφής, στο 45% αντικατάσταση κουφωμάτων και στο 60% αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης.

Ήδη τέσσερεις κατοικίες έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης τους από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του ΥΠΕΚΑ.

— Τα πλεονεκτήματα από το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”

Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” του ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε το 2011 και πρόκειται να επαναλειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η ένταξη 48.323 κατοικιών στο πρόγραμμα με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 530 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου, αναλύθηκαν 2.534 κατοικίες του νομού Θεσσαλονίκης που εντάχθηκαν σε αυτό την περίοδο 2011-2013 με συνολική δαπάνη εργασιών 20,55 εκ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη κατηγορία επεμβάσεων ήταν η αντικατάσταση παραθύρων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης που εφαρμόσθηκε στο 85% των κατοικιών, με κόστος 10,49 εκ. ευρώ (51% του συνόλου). Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης ή/και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα εφαρμόσθηκε στο 68% των κατοικιών, με κόστος 6,48 εκ. ευρώ ( 32% του συνόλου).

Τέλος, η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων/οροφών, αν και θεωρείται πιο αποδοτικό μέτρο, εφαρμόσθηκε μόνο στο 33% των κατοικιών, με κόστος 3,57 εκ. ευρώ.

— Το έργο

Το ευρωπαϊκό έργο Countdown to Low Carbon Homes υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων“Eracobuild” της Ε.Ε. και κατέγραψε τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση.

Παράλληλα, διερεύνησε τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμμετέχουν στο έργο.

 

Πηγή: www.econews.gr