Recent

Energy Saving Program 2021 - 2022

Contact us for the “Save 2021 – 2022 Program” to prepare your application.

Ποιο είναι τελικά το προσδόκιμο ζωής ενός φωτοβολταϊκού; (30-11-2015)

 

 

Η ονομαστική διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι 25 χρόνια. Παρόλα αυτά, ορισμένα παλιά πάνελ παράγουν ηλιακή ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα.

Η ιαπωνική Kyocera το 2014 υπέβαλλε σε δοκιμές ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο ηλικίας 30 ετών και διαπίστωσε ότι λειτουργεί στο 90,4% της παραγωγικής του ικανότητας.

Πότε τα φωτοβολταϊκά σταματούν να παράγουν ηλιακή ενέργεια;

Ο Πήτερ Βαράντι, συνιδρυτής της Solarex, της πρώτης εταιρείας φωτοβολταϊκών στον κόσμο υπέδειξε τον Δρ Τζον Βόλγκεμουθ ως τον άνθρωπο που μπορεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα.

Ο Δρ. Βόλγκεμουθ ξεκίνησε να εργάζεται στη Solarex το 1976. Συνέχισε στην BP Solar, μετά την εξαγορά της Solarex από τον ενεργειακό κολοσσό και τελικά έγινε Επικεφαλής Επιστήμονας στο τμήμα Αξιοπιστίας Φωτοβολταϊκών του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο ECOreport, o αμερικανός επιστήμονας επισημαίνει ότι τα αρχαιότερα φωτοβολταϊκά πάνελ, των εταιρειών Solarex, Arco και Kyocera συνεχίζουν να παράγουν ενέργεια 30 χρόνια μετά την εγκατάστασή τους.

Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν θα επιβιώσουν για 50 χρόνια». Αυτό συμβαίνει διότι τα οξικά αιθυλενίου βινυλίου (EVA) που χρησιμοποιήθηκαν αποχρωματίζονται, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια ρεύματος λόγω βραχυκυκλώματος της τάξης του 0,5% ετησίως. Επίσης, αυτό σημαίνει υποβάθμιση της πρόσφυσης ανάμεσα στα EVA και το γυαλί του πάνελ.

Μετρήσεις σε πάνελ της Arco που λειτουργούν 27 χρόνια έδειξαν απώλεια πρόσφυσης 10%.

«Τα παλαιότερα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν μειωμένη αποδοτικότητα. Ποσοστό 0,5% οφείλεται στον αποχρωματισμό. Σταδιακά μειώνεται και ο συντελεστής φόρτισης διότι τότε χρησιμοποιούσαν κορδέλες διασύνδεσης πολύ πιο άκαμπτες σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όταν φτάσουν τα 25-30 χρόνια τότε πλησιάζουν το 80% της αρχικής τους παραγωγικής ικανότητας» πρόσθεσε.

«Δεν είμαι σίγουρος για τις προσδοκίες μου από τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά» είπε.

«Χρησιμοποιούνται καλύτερες πρώτες ύλες, οι επικαλυπτικές ουσίες δεν αποχρωματίζονται και οι πιο εύκαμπτες κορδέλες δεν ασκούν τόση πίεση στους δεσμούς συγκόλλησης ή στις ηλιακές κυψέλες. Πολλά από τα νέα φωτοβολταϊκά υποβάλλονται σε αυστηρότερες δοκιμές από τα παλαιότερα. Από την άλλη πλευρά, εάν οι κατασκευαστές ίσως προχωρήσουν σε «εκπτώσεις» στην ποιότητα για να συγκρατήσουν το κόστος. Έτσι, ορισμένα από τα νέα φωτοβολταϊκά στοιχεία θα είναι το ίδιο καλά με εκείνα του 1980 και του 1990, αλλά ορισμένα άλλα δεν θα είναι».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ποια είναι τα καλά και ποια δεν θα επιβιώσουν επί μακρόν» καταλήγει.

Με άλλα λόγια, τα φωτοβολταϊκά πάνελ καλύτερης ποιότητας και κόστους συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για να καταρρίψουν το όριο των 25 ετών με προοπτική να φτάσουν και τα 40 χρόνια λειτουργίας, παρότι με μειωμένη αποδοτικότητα.

 

Πηγή: B2Green (δημοσίευση theecoreport.com, μετάφραση econews)