Recent

Energy Saving Program 2021 - 2022

Contact us for the “Save 2021 – 2022 Program” to prepare your application.

ΑΠΕ: Αλλάζουν τον Φεβρουάριο οι «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών – Πιο ψηλά η τιμή στα αγροτικά φωτοβολταϊκά – Σοβαρή παράμετρος το κόστος του εξοπλισμού

Επανακαθορίζονται από το ΥΠΕΝ οι «ταρίφες» για τα έργα ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών, με τη σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την ΥΑ θα καθορίζεται και η τιμή αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 κιλοβάτ που, όπως είχε προαναγγείλει από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα μπορούν να εγκαταστήσουν οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ταρίφες δεν θα έχουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με τα ισχύοντα επίπεδα, όπως συνέβη σε προηγούμενες αναθεωρήσεις των τιμών. Ο λόγος είναι πως το υπουργείο θα συνεκτιμήσει τις αλλαγές στα κόστη που έχουν υπάρξει στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις αυξήσεις στις τιμές του εξοπλισμού, αλλά και με τις δυσκολίες μεταφοράς του.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή των αγροτικών φωτοβολταϊκών θα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με εκείνες που θα ισχύσουν, για παράδειγμα, για τα 500άρια φωτοβολταϊκά. Κι αυτό γιατί, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός στη Βουλή, τα έργα αυτά θα έχουν μικρό μέγεθος και, κατά συνέπεια, έχουν αυξημένο κόστος υλοποίησης. Επομένως, με τη μεγαλύτερη αποζημίωση, θα δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα σε αγρότες να προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες «ταρίφες» για έργα εκτός διαγωνισμών έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2021. Επομένως, για τα έργα ιδιωτών μέχρι 500 Κιλοβάτ, με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και εφεξής, η τιμή αναφοράς είναι 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για τις μονάδες των Ενεργειακών Κοινοτήτων έως 1 Μεγαβάτ, η αντίστοιχη αποζημίωση είναι 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Δυνατότητα υπογραφής Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, με τιμή αναφοράς εκτός διαγωνισμών, έχουν τα «παλιά» 500άρια φωτοβολταϊκά (αλλά και τα αιολικά μέχρι 3 MW και τα αντίστοιχα των ενεργειακών κοινοτήτων), οι αιτήσεις των οποίων ήταν πλήρεις έως την 1η Ιανουαρίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ που μπορεί να κατασκευάσει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο το οποίο δεν διαθέτει ήδη δύο έργα τέτοιας τεχνολογίας, στα οποία θα προστεθούν και τα αγροτικά πάρκα έως 100 κιλοβάτ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για όλα τα παραπάνω έργα ο απόλυτος «χρονικός ορίζοντας» ανάπτυξης ολοκληρώνεται τις 31 Δεκεμβρίου 2022, καθώς μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλα τα έργα θα «κλειδώνουν» ταρίφα μόνο μέσω της συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε το energypress, στο νέο σχήμα στήριξης ΑΠΕ προβλέπεται η πραγματοποίηση και διακριτών διαγωνισμών για «μικρά» φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος έως 1 Μεγαβάτ.

 

(energypress)