Ανεξαρτήτως της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), η οποία εξετάζει το κόστος της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με την IRENA σε αυτό το ολοένα και ανταγωνιστικότερο πλαίσιο –σε αντίθεση με όσα πιστεύουν ίσως οι Σαουδάραβες– τα φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν μάλλον περιθωριακό ρόλο.
—Το βρώμικο επιχείρημα
Η έκθεση της IRENA αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στο τελευταίο επιχείρημα του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων το οποίο προβάλλει τη βρώμικη ενέργεια ως λύση στην “ενεργειακή ανισότητα”.
Επιχειρεί με άλλα λόγια να πείσει τις κυβερνήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου ότι τα ορυκτά καύσιμα ανοίγουν τον ταχύτερο και φθηνότερο δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Το εύλογο ερώτημα γιατί το ίδιο λόμπυ εδώ και εκατό χρόνια εκμεταλλεύεται τους ορυκτούς πόρους αυτών των κρατών που τώρα υποτίθεται ότι θέλει να σώσει, παρέχοντας ελάχιστα ανταλλακτικά οφέλη σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού τους δεν πρόκειται να απαντηθεί.
—Οι ΑΠΕ
Ας επιστρέψουμε όμως στις ΑΠΕ. Η έκθεση της IRENA είναι ξεκάθαρη για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην προσπάθεια εξάλειψης της ενεργειακής φτώχειας: αποτελούν τη φθηνότερη πηγή ενέργειας για τους 1,3 δισ. ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Επίσης, οι ΑΠΕ προσφέρουν τεράστια οφέλη ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση του κόστους- σε νησιά και άλλες απομονωμένες περιοχές που εξαρτώνται από το πετρέλαιο.
Η τεχνολογία μέσω της οποίας οι ΑΠΕ θα εξελιχθούν σε βασική ενεργειακή επιλογή είναι τα χερσαία αιολικά πάρκα με τη βιομάζα, τα υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία να ακολουθούν.
“Η επίγεια αιολική ενέργεια είναι μια από τις ανταγωνιστικότερες διαθέσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις παράλληλα με τη μείωση του κόστους εγκατάστασης σημαίνουν ότι το Σταθμισμένο Κόστος Ενέργειας* στα χερσαία αιολικά βρίσκεται στο ίδιο εύρος ή ακόμα και χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των ορυκτών καυσίμων. Τα αποδοτικότερα αιολικά πάρκα στον κόσμο παρέχουν ηλεκτρισμό με κόστος 0,05 δολάρια ανά Κιλοβατώρα χωρίς επιδοτήσεις”, αναφέρεται στην έκθεση.
Μάλιστα, τα κόστη της αιολικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν κι άλλο.
—Τι γίνεται με την ηλιακή ενέργεια
Όσο για τις δύο τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά και την Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια/Ηλιοθερμικά (CSP), όπως διαπιστώνετε στον πίνακα της IRENA που παραθέτουμε, στο μεγαλύτερο ποσοστό το κόστος τους κυμαίνεται πάνω από το εύρος των ορυκτών καυσίμων. Ακόμα και όχι σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει καταγράψει πτώση 80% σε σύγκριση με το 2008, ενώ η Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια, ως νεότερη τεχνολογία, κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα, τα υπεράκτια αιολικά είναι ακριβότερα από τα επίγεια.
Συμπερασματικά, η δραματική πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου δεν θα αποθαρρύνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ήδη, στις ΗΠΑ ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων απολύει εργαζομένους και κόβει μισθούς.
—Ο ήλιος στη Σαουδική Αραβία
Στην “παγκόσμια κοιτίδα” της πετρελαιοπαραγωγής Σαουδική Αραβία τι συμβαίνει; Μπορεί η IRENA να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ακριβά και λιγότερο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, αλλά μια εταιρεία στην πετρελαιοπαραγωγό Σαουδική Αραβία έθεσε δύο νέα ρεκόρ φθηνής ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, οι ενεργειακοί αναλυτές τα θεωρούν ως τρανταχτό παράδειγμα της ενεργειακής μετάβασης που εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο. Μια μετάβαση που μπορεί να επιταχυνθεί εάν επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων μεταφερθούν από το φθηνό και άρα ασύμφορο αυτή τη στιγμή πετρέλαιο στην καθαρή ενέργεια.
Ειδικότερα,η ACWA Power, μια εταιρεία εγκατάστασης έργων ύδρευσης και ενέργειας που εδρεύει στην πρωτεύουσα του βασιλείου Ριάντ, κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ηλιακής ενέργειας προσφέροντας τη φθηνότερη τιμή για έργο μεγάλης κλίμακας.
Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο Mohammed Rashid Al Maktoum Solar Park ισχύος 260 Μεγαβάτ που θα αποζημιώνεται με μόλις 58,4 δολάρια ανά Μεγαβατώρα για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η τιμή είναι 20% φθηνότερη από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ για ηλιακούς διαγωνισμούς και 30% φθηνότερη από το κόστος του φυσικού αερίου που καλύπτει σχεδόν εξολοκλήρου την ηλεκτροπαραγωγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με άλλα λόγια ίσως έχει έρθει η ώρα οι παγκόσμιες κυβερνήσεις να αφήσουν τα ορυκτά καύσιμα εκεί που βρίσκονται. Αυτό προτείνει άλλωστε και πρόσφατη βρετανική μελέτη εάν θέλουμε πράγματι να αποφύγουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.
* Ο δείκτης LCOE (Levelized Cost of Energy) αφορά συνήθως το σύνολο της επένδυσης και υπολογίζει το σταθµισµένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. € / kWh) κατά τη διάρκεια ζωής µιας επένδυσης σταθµού παραγωγής, ενσωµατώνοντας όλα τα επί µέρους κόστη (επένδυσης, λειτουργίας, καυσίµου, ασφάλισης, παροπλισµού κλπ.) εκφρασµένα σε παρούσα αξία).
Πηγή: econews.gr