Recent

Energy Saving Program 2021 - 2022

Contact us for the “Save 2021 – 2022 Program” to prepare your application.

The Edge, Άμστερνταμ: Το έξυπνο κτίριο που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου (01-12-2015)

 

 

Υπάρχει ένα κτίριο που ξέρει τι αυτοκίνητο οδηγείς, πόσο σου αρέσει η ζέστη, ακόμα και πόση ζάχαρη θέλεις στον καφέ σου. Και όλα αυτά όχι για να ικανοποιήσει την περιέργειά του για το ποιόν σου, αλλά για να σου κάνει τη ζωή ευκολότερη.

Το συγκρότημα γραφείων ονομάζεται The Edge, στεγάζει ως επί το πλείστον τα γραφεία της Deloitte, βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι αυτή τη στιγμή το πιο έξυπνο και πράσινο κτίριο στον κόσμο, διαθέτοντας περίπου 30.000 αισθητήρες για να κάνει τη δουλειά του. Σκοπός, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που το δημιούργησαν, ήταν η κατασκευή ενός νέου, πρωτοποριακού χώρου εργασίας που θα βοηθήσει στη γέννηση νέων ιδεών.

Όλα ξεκινούν από ένα app που είναι εγκατεστημένο στα smartphones των 2.500 υπαλλήλων της εταιρείας και το οποίο αποθηκεύει διάφορες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ του καθενός, προκειμένου να αλληλεπιδράσει ανάλογα με το κτίριο. Η πρωτοποριακή εμπειρία γίνεται αισθητή με το «καλημέρα»: το κτίριο αναγνωρίζει το αυτοκίνητό σου (από τις πινακίδες) ή το ποδήλατό σου (μια και στο Άμστερνταμ η κουλτούρα της χρήσης ποδηλάτου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη) και σε κατευθύνει μέσω του app στη θέση παρκαρίσματος. Σε όλο το πάρκινγκ έχουν εγκατασταθεί φώτα LED που ανάβουν μόλις πλησιάσει το όχημα και σβήνουν σταδιακά μόλις απομακρυνθεί.

Στο Edge οι υπάλληλοι δεν έχουν μόνιμο γραφείο. Κάθε ημέρα κάθονται και σε διαφορετικό χώρο. Το app βρίσκει στον κάθε εργαζόμενο την ιδανική θέση ανάλογα με το πρόγραμμά του: γραφείο για καθιστούς ή όρθιους, κλειστό γραφείο, αίθουσα συναντήσεων ή θέση στη βεράντα. Μόλις βολευτείς, η εφαρμογή προσαρμόζει τη θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτισμού της αρεσκείας σου στον χώρο. Στο διάλειμμά σου, μπορείς να πας σε ένα από τα καφέ του κτιρίου, όπου η μηχανή εσπρέσο θα θυμάται πώς πίνεις τον καφέ σου και θα ετοιμάσει το ρόφημά σου με συνοπτικές διαδικασίες.

 

 

 

Το κτίριο είναι εντυπωσιακό και από μόνο του. Το επιβλητικό αίθριο μαζί με τον εξαερισμό στην οροφή βοηθά στη διαρκή ανανέωση του αέρα σε όλους τους ορόφους, ενώ σε συνδυασμό με τη διάφανη οροφή και τα τζάμια από τη βάση μέχρι την κορυφή «λούζει» τον χώρο με φυσικό φωτισμό. Κανένας από τους χώρους εργασίας δεν απέχει, άλλωστε, περισσότερο από επτά μέτρα από κάποιο παράθυρο. «Το ένα τέταρτο του κτιρίου δεν είναι γραφεία, αλλά χώρος συνάντησης», λέει ο Ρον Μπέικερ, αρχιτέκτονας του Edge, στο Bloomberg, για να προσθέσει: «Αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι ένας χώρος γραφείων δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τον χώρο εργασίας αυτόν καθεαυτό. Έχει να κάνει με τη δημιουργία μίας εργασιακής κοινότητας, όπου εκτρέφονται ιδέες και καθορίζεται το μέλλον».

Ας δούμε, όμως, και τις πράσινες λειτουργίες του Edge, οι οποίες και πάλι γίνονται αντιληπτές ήδη από το πάρκινγκ, το οποίο διαθέτει δωρεάν σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο νότιος τοίχος και η οροφή του κτιρίου αποτελούνται από ένα ψηφιδωτό παραθύρων και ηλιακών πάνελ. Η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου κινείται σε υψηλά στάνταρντ, καθώς το Edge καταναλώνει 70% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα κανονικό συγκρότημα γραφείων. Το γυμναστήριο δεν ενθαρρύνει απλά τους εργαζομένους να ασκηθούν· μετατρέπει τον κόπο της άσκησής τους (κινητική ενέργεια) σε ηλεκτρική ενέργεια, την οποία αποθηκεύει στο δίκτυο. Μέτρα έχουν ληφθεί και για την εξοικονόμηση νερού: μία τεράστια δεξαμενή στο πίσω μέρος του γκαράζ συγκεντρώνει βρόχινο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις τουαλέτες και για το πότισμα των κήπων του κτιρίου.

Όλο αυτό το πακέτο λειτουργιών εξασφάλισε στο Edge τον τίτλο του πιο πράσινου κτιρίου, βάσει της πιστοποίησης BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), της βασικής μεθόδου αξιολόγησης της περιβαλλοντικής απόδοσης και αειφορίας των κτιρίων σε όλο τον κόσμο, την οποία δημιούργησε το βρετανικό Building Research Establishment. To Edge συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 98,4%, καταρρίπτοντας κατά δύο μονάδες το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε το συγκρότημα γραφείων της PwC στο Λονδίνο.

Ο Κοέν βαν Έστρομ, διευθύνων σύμβουλος της OVG Real Estate (της εταιρείας που κατασκεύασε το κτίριο και στεγάζεται επίσης σε αυτό) εξήγησε το όραμά του με αφορμή την κατασκευή του Edge: «Βασικά φτιάχνουμε κτίρια με μία γραμμική πορεία. Έχουμε έναν αρχιτέκτονα που σχεδιάζει κάτι, το χτίζουμε, το χρησιμοποιούμε για 30-40 χρόνια, μετά κατεδαφίζουμε το κτίριο και πετάμε τα υλικά του». Η φιλοσοφία αυτή θα πρέπει να αλλάξει. «Το τελευταίο μεγάλο βήμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατασκευάζουμε κτίρια που δεν θα έχουν πια αρνητικό αποτύπωμα στη γη. Ήδη έχουμε λύσει το ζήτημα της ενέργειας. Αυτό που πρέπει να λύσουμε στη συνέχεια είναι το ζήτημα των υλικών [κατασκευής]. Οι πόλεις του μέλλοντος μπορούν να είναι έξυπνες και να έχουν μηδενικό αντίκτυπο στην κοινωνία». Και το Edge είναι ένας καλός σταθμός σε αυτή την πορεία.

 

 

Πηγή: ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ.gr