Recent

Energy Saving Program 2021 - 2022

Contact us for the “Save 2021 – 2022 Program” to prepare your application.

Φωτοβολταϊκά: σε λίγες μέρεςοι πρώτες αιτήσεις για το net-metering (12/02/2015)

Την πρόσκληση κατάθεσης των πρώτων αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού πρόκειται να εκδώσει τις προσεχείς μέρες ο Διαχειριστής του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress έχουν εκπονηθεί τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή, ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης και έχουν ενημερωθεί τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών και οι περισσότεροι σύλλογοι (πλην ΣΠΕΦ) εκτιμούν ότι το net metering θα αναζωογονήσει και πάλι την “παγωμένη” αγορά και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:

* Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.

*Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.

* Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

* Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.

* Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

* Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες)

* Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

* Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ηλιακή ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Πηγή: econews.gr