Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Lisans almadan elektrik üretebilecek üniversite ve okullar sıraya girdi

 

Tarih: 30/06/2013

 
Lisans almadan elektrik üretilebilecek üniversite ve okullar sıraya girdi
 
Okullar, üniversiteler ve vatandaşlar, EPDK’dan lisans almadan rüzgar, güneş ya da suyla elektrik üretimini öngören uygulamadan yararlanmak için adeta sıraya girdi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, lisanssız elektrik üretmek için Anadolu’da büyük bir girişimci ayaklanması olduğunu belirterek, “Kısa sürede 200’ün üzerinde başvuru yapıldı. Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim’e bağlı okullar da çatılarında güneş paneli kurarak elektrik üretmek için başvurdu” dedi.500 kW’a kadar kendin üret
 
EPDK, vatandaşın lisans almadan rüzgar, güneş ve suyla 500 kilovata (kW) kadar, kurduğu tesislerde, kendi elektriğini üretip ihtiyaç fazlasını satmasını öngören uygulamaya yönelik teknik düzenlemeleri tamamladı. Merak edilen bu sistemde vatandaşların, rüzgar ve güneş tesisleri kurmak için bulundukları il ya da ilçedeki dağıtım şirketlerine başvurmaları gerekiyor. Başvurular bugün en fazla 500 kW’a kadar olabiliyor, 500 kW ise yıllık 830 konutun tükettiği elektriği karşılayabilecek bir büyüklük anlamına geliyor.  Suya dayalı üretim tesisleri için, il özel idareleri başvuruları alacak. Ancak, Devlet Su İşleri (DSİ), su kullanımına ilişkin havza planlaması çalışmasını sürdürdüğü için henüz suya dayalı tesisler başvuruları kabul edilemiyor. 
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği’nin (EGAD) düzenlediği bilgilendirme toplantısında, uygulamaya ilişkin bilgi verdi. Köktaş, uygulamayla ilgili her türlü mevzuat çalışmasının tamamlandığını belirterek, şunları söyledi: “Anadolu’da büyük bir girişimci ayaklanması var. Kısa sürede 200’ün üzerinde başvuru yapıldı. Bunun 50 kadarı kabul edilirken, diğerleri ile ilgili işlemler sürüyor. Uygulama ile insanları tüketimden üretime yönlendiriyoruz. Bireysel olarak elektrik tüketicileri aynı zamanda girişimci oluyor. Enerjisinin bir kuruşunun dahi hesabını biliyor, dolayısıyla verimli ortam oluşuyor.”
 
Talep birleştir, üretime geç
 
Uygulamadan talep birleştirme yöntemiyle tüm tüketicilerin yararlanabileceğini vurgulayan Köktaş, “Konutlar, işyerleri, fabrikalar, köyler, mahalleler, toplu konut alanları ferdi veya toplu halde kendi elektriğini üretmek için bir araya gelebilecek. Bir diğer ifadeyle, elektrik tüketicileri ferdi olarak kendi elektriğini üretebileceği gibi talep birleştirme de yapabilecek” dedi. 
 
250 liraya başvuru
 
HER abonenin 250 lira karşılığında başvuruda bulunabileceğini ve başvurusu kabul edildiği takdirde bir üretim tesisi kurabileceğini söyleyen Köktaş, “Bu üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanabilecek. Bir tek, üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması şartı söz konusu. İhtiyaç fazlasını satabilme imkanına sahip olan üreticiler, 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çerçevesinde belirlenen fiyatlardan alım garantisinden de yararlanacak” dedi. 
 
Kaynak: hurriyet.com.tr/ekonomi