Ιδιαίτερα μεγάλο εκτιμάται το ενδιαφέρον για την σύναψη εταιρικών διμερών συμβολαίων πράσινης ενέργειας τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από διεθνείς παίκτες, «επιβάλλοντας» πλέον τα corporate PPAs υψηλά στην ατζέντα τόσο των επενδυτών όσο και των τραπεζών, με τις πρώτες συμφωνίες να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Διανύοντας μια περίοδο μετάβασης από το μοντέλο των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ προς ένα μοντέλο στηριζόμενο σε εργαλεία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, η «λύση» των corporate PPAs εμφανίζεται ιδιαίτερα «δελεαστική» και αποτελεσματική για νέες επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν κομβικό ρόλο στην σύναψη τέτοιων συμφωνιών, έχουν ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές στη λειτουργία τους με την δημιουργία ή αναδιαμόρφωση υφιστάμενων τμημάτων και την πρόσληψη των κατάλληλων στελεχών. Μάλιστα όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπανίλα, of Structured Financing Corporate & Investment Banking της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο της SolarPlaza, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανταποκριθεί με ταχύτητα».
Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτικούς κύκλους για την ελληνική αγορά, καθώς, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, διεξάγονται ήδη συζητήσεις για την σύναψη διμερών συμβολαίων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχουν συσταθεί οι σχετικές πλατφόρμες σε επίπεδο συστημάτων τραπεζών και απομένει ο σχετικό τεχνικός έλεγχος για την πλήρη έγκριση των τεχνικών μερών.
Η ολοκλήρωση των «ενεργειακών» ιδιωτικοποιήσεων αλλά και συναλλαγών του προηγούμενου διαστήματος (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΜΚ ΔΕΗ κλπ) που αθροιστικά φτάνουν σε κεφάλαια τα 3 δις ευρώ, δημιουργεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και διαμορφώνει ένα θετικό «momentum» για τις επικείμενες αλλαγές στην αγορά ενέργειας όπως είναι το νέο εργαλείο των «πράσινων» διμερών συμβολαίων.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς την μορφή που θα έχει το νέο σχήμα των διμερών συμβολαίων και κύρια ως προς την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των έργων (bankable), η κα Μπανίλα ανέφερε αρχικά πως μελετάται η πείρα άλλων χωρών και αγορών, υφίσταται κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων σε επίπεδο εγχώριας αγοράς, χωρίς ωστόσο να υιοθετείται μια «φόρμα» εκ των προτέρων και για κάθε περίπτωση.
Περισσότερο προκρίνεται η λύση ενός υβριδικού μοντέλου, το οποίο θα προσφέρει στοιχεία ευελιξίας τόσο στους επενδυτές όσο και στις τράπεζες. Το υβριδικό μοντέλο θα αποτελεί μια «μίξη», δηλαδή θα αφορά ένα χαρτοφυλάκιο έργων που συναποτελείται τόσο από έργα επιδοτούμενης ταρίφας (και επομένως απολαμβάνει ορισμένων εγγυήσεων στη βιωσιμότητά του) όσο και έργων με corporate PPAs, χωρίς επιδότηση ταρίφας και άρα απευθείας χρηματοδότηση από την αγορά.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η Εθνική Τράπεζα εξετάζει εις βάθος τους νέους τρόπους χρηματοδότησης με έμβαση στα PPAs. Επισήμανε σχετικά πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προσαρμοστούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των PPAs, ως customized συμβόλαια, καλώντας να αντιμετωπιστούν δομικά τα επιμέρους ρίσκα.
(energypress)