Σοβαρές διαφοροποιήσεις θα έχει η διαδικασία των διαγωνισμών που θα γίνουν από το 2022 έως το 2025 με βάση το νέο ελληνικό σχήμα στήριξης των ΑΠΕ που ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν.
Ένα βήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αλλάζει εντελώς ο τρόπος που θα καταθέτουν προσφορές οι συμμετέχοντες. Δεν θα έχουμε συνεχή και διαδοχικώς μειούμενα μπινταρίσματα, αλλά κάθε επενδυτής θα καταθέτει μια και μόνον προσφορά, προσπαθώντας προφανώς να είναι ο μειοδότης και να εξασφαλίσει ταρίφα για το έργο του.
Το σύστημα αυτό, εκτιμάται από το ΥΠΕΝ, ότι θα κατεβάσει κι άλλο τις τιμές και δεν θα επιτρέπει σε κάποια έργα να κλειδώνουν τιμές σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που πραγματικά μπορούν να «αντέξουν».
Διαφορετικές τιμές εκκίνησης
Σημαντική αλλαγή αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι κοινοί διαγωνισμοί (όπως θα είναι αυτοί του νέου σχήματος) δεν θα ξεκινάνε με ενιαία ανώτατη τιμή εκκίνησης, αλλά με μια τιμή για τα αιολικά και μια τιμή για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό γιατί οι δύο τεχνολογίες έχουν πλέον διαφορετικά κόστη εγκατάστασης.
Προβλέπεται επίσης ότι κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα έχει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, καθώς θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν στο ενεργειακό μείγμα τόσο τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά. Πρακτικά, με βάση τα δεδομένα, τα αιολικά είναι η τεχνολογία που θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ποσόστωση του «τουλάχιστον 30%».
Κανόνες αντισυγκέντρωσης
Τρίτη σημαντική αλλαγή είναι ότι θα τεθούν περιορισμοί στο αθροιστικό δυναμικό με το οποίο μπορεί να κατέβει σε κάθε διαγωνισμό ένας παίκτης. Ταυτόχρονα και επειδή θα υπάρχει ισχυρό πλέγμα κανόνων αντισυγκέντρωσης εκτιμάται ότι θα κατέβει το απαιτούμενο ποσοστό ανταγωνισμού (αρχικά ήταν στο +40% και κατόπιν ανέβηκε στο +100%) κάτω από το +100%.
Το Μάρτιο ο πρώτος
Όπως έχει γράψει το energypress, από τα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,2 που θα τεθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης υπό το νέο σχήμα, περίπου τα 3 Γιγαβάτ αφορούν χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία θα κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να «τρέξουν» άμεσα οι πρώτες ανταγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι, ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως ο πρώτος διαγωνισμός, για την πρόκριση νέων έργων συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ (εκτιμάται ότι η προκύρηξη θα αναφέρεται σε μεγαλύτερη δυναμικότητα), θα προκηρυχθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε η δημοπρασία να διεξαχθεί περί τον Μάρτιο.
Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν και technology specific ανταγωνιστικές διαδικασίες, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ελάχιστη τεχνολογική διαφοροποίηση από τις κοινές δημοπρασίες σχετικά με την ηλιακή και τη χερσαία αιολική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχήμα προβλέπει τη διεξαγωγή διαγωνισμού ειδικά για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες. Και σε αυτή την περίπτωση η δημοπρασία θα είναι κοινή, δηλαδή θα συμμετάσχουν μονάδες και των δύο τεχνολογιών, από τις οποίες θα «κλειδώσουν» ταρίφες μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 200 Μεγαβάτ.
(energypress)