Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Μέσα στην εβδομάδα η 1η Υπουργική Απόφαση – Τι θα ισχύσει για αιολικά, φωτοβολταϊκά, «μικρά» έργα και μονάδες με αποθήκευση

Με τη δημοσίευση της πρώτης Υπουργικής Απόφασης μέσα στην εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί το αρχικό βήμα για την «πρεμιέρα» των διαγωνισμών ΑΠΕ υπό το νέο καθεστώς στήριξης, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν. Έτσι, τη σκυτάλη θα πάρει η δημοσίευση της δεύτερης Υπουργικής Απόφασης, που θα γίνει το επόμενο έτος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού υπό το νέο σχήμα.

Η πρώτη Απόφαση θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων τις επιμέρους ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα συμμετέχουν τα υποψήφια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ανάλογα με την ισχύ τους. Επίσης, θα καθορίζει ότι οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ θα συνεχίσουν να κατακυρώνουν Τιμές Αναφοράς εκτός διαγωνισμών, προσδιορίζοντας και το όριο συνολικής ισχύος για κάθε μία που, αν επιτευχθεί, τότε το επόμενο «κύμα» μονάδων θα κατακυρώσει ταρίφες μέσω διαγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα προβλέπει ειδικές δημοπρασίες ανά τεχνολογία για «μικρά» φωτοβολταϊκά και αιολικά, καθώς και κοινούς διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά με μπαταρίες. Όσον αφορά τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά και αιολικά, θα πραγματοποιούνται κοινοί διαγωνισμοί, όπως έχει γράψει το energypress με διαφορετικές τιμές εκκίνησης.

Επίσης, κοινοί διαγωνισμοί προβλέπονται για ειδικές περιοχές όπου υπάρχει ήδη διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» (καλώδιο Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος) ή δημιουργείται από τις νησιωτικές διασυνδέσεις (διασύνδεση των Κυκλάδων και «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης).

Οι κοινοί διαγωνισμοί για «μεγάλα» έργα θα αφορούν φωτοβολταϊκά άνω του 1 Μεγαβάτ και αιολικά άνω των 6 Μεγαβάτ. Ειδικές ανά τεχνολογία δημοπρασίες θα γίνονται για «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 Μεγαβάτ) και «μικρά» αιολικά (από 60 Κιλοβάτ έως 6 Μεγαβάτ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για «μεταβατικούς» διαγωνισμούς για «μικρά» φωτοβολταϊκά έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2022, όταν ολοκληρώνεται η δυνατότητα για οποιοδήποτε έργο να κατακυρώσει «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών. Έτσι, μέσα στο 2022 υπάρχει «παράθυρο» για δημοπρασίες για μονάδες μικρότερες από 500 Κιλοβάτ και πάρκα μικρότερα από 1 Μεγαβάτ Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα οποία δεν μπορούν να «κλειδώσουν» τιμές αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία. Μόνο για το επόμενο έτος, υπάρχει επίσης «παράθυρο» για δημοπρασίες για έργα με ισχύ μεγαλύτερη από 500 Κιλοβάτ και μικρότερη από 1 Μεγαβάτ, που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά τα συστήματα που συνδυάζονται με μπαταρίες, στους κοινούς διαγωνισμούς για την κατακύρωση «ταρίφας» θα μπορούν να συμμετάσχουν αιολικά και φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης άνω των 10 Μεγαβάτ. Για τα έργα και των δύο τεχνολογιών, θα πρέπει επίσης η χωρητικότητα του αποθηκευτικού σταθμού να είναι τουλάχιστον ίση με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.

Η δεύτερη Απόφαση θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την συνολική ισχύ που θα δημοπρατείται κάθε έτος, και τον αριθμό των δημοπρασιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των διαγωνισμών. Παράλληλα, θα καθορίζει σημαντικές παραμέτρους για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών, όπως την τιμή εκκίνησης, το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού, αλλά και τον βαθμό αδειοδοτικής «ωριμότητας» των έργων, για να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.

 

(energypress)