Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό κλάδο διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα το 2014 σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Πρόκειται για πρώτη φορά που σημειώνεται ανάσχεση της αυξητικής τάσης μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν συνδέεται με οικονομική επιβράδυνση.
«Αυτό μου δίνει ακόμη περισσότερες ελπίδες ότι η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να εργαστεί από κοινού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής -τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IEA, Τούρκος, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού.
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε 32,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2014, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν εντονότερη επίδραση στις εκπομπές CO2 από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει τη διακοπή της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τις χώρες του ΟΟΣΑ και όχι στην οικονομική ύφεση.
Στην Κίνα, το 2014 υπήρξε μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η υδροηλεκτρική, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, και λιγότερη καύση του άνθρακα.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- φαίνεται πως παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: Την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Αυτό είναι μία ευχάριστη όσο και σημαντική έκπληξη», πρόσθεσε ο Μπιρόλ. «Παρέχει την απαραίτητη ώθηση στους διαπραγματευτές που ετοιμάζονται να επεξεργαστούν μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το Δεκέμβριο: Για πρώτη φορά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποσυνδέονται από την οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Στα 40 χρόνια στα οποία ο ΙΕΑ συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μόνο τρεις φορές οι εκπομπές CO2 έμειναν στάσιμες ή μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εντούτοις, όλες συνδέονταν με παγκόσμια οικονομική στασιμότητα ή ύφεση: στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1992 και το 2009.
Το 2014, όμως, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την ενέργεια και το κλίμα, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου στο Λονδίνο.
Πηγή: econews.gr