Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Τι αλλάζει σε επιδοτήσεις και εισοδηματικά κριτήρια (18/05/2020)

Τροποποιήσεις στο ύψος των ενισχύσεων και των εισοδηματικών ορίων των δικαιούχων νοικοκυριών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στις προθέσεις και στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου είναι η υπαγωγή περισσότερων οικογενειών και για την ακρίβεια, η κρατική επιδότηση και σε υψηλότερα εισοδήματα. Έτσι, αναμένεται να μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και σε αυτό το πρόγραμμα θα συνεχίσει ο συνδυασμός των επιδοτήσεων και ατόκων δανείων και της δυνατότητας της ίδιας συμμετοχής του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» χρηματοδοτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ενισχύει δαπάνες για την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης και την τοποθέτηση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα υπαινίχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου του προγράμματος θα ανέλθει στα 350 με 400 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με την ΟΝΝΕΔ, «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει με σημαντικό προϋπολογισμό. Έχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς και αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον».

Το Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και με φορολογικά κίνητρα. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «Στην περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από δύο άλλες πηγές: “φιλικά” προς τους καταναλωτές δάνεια και φορολογικά κίνητρα από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό», κατέληξε.

Χρήστος Κολώνας
[email protected]