Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Η ηλιακή θα είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας ως το 2025 (24/03/2015)

Η ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας στις ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου έως το 2025, ακόμα και σε σύγκριση με τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με μελέτη του Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού think tank, Agora Energiewende, έως το 2025 στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη το κόστος παραγωγής θα έχει υποχωρήσει στα 4 με 6 σεντς (του ευρώ) ανά κιλοβατώρα και έως το 2050 θα έχει διολισθήσει μέχρι τα 2 με 4 σεντς.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εφόσον υπάρξουν επαναστατικές εξελίξεις, τότε το κόστος θα διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως επισημαίνεται, η ηλιακή ενέργεια έχει ήδη σήμερα χαμηλό κόστος: Στο Ντουμπάι, υπεγράφη πρόσφατα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 5 σεντς/κιλοβατώρα, ενώ στη Γερμανία οι τιμές πώλησης από τις μεγάλες μονάδες είναι κάτω από 9 σεντς.

Συγκριτικά, αναφέρεται ότι το κόστος παραγωγής στις νέες μονάδες παραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο είναι μεταξύ 5 – 10 σεντς/κιλοβατώρα και στις πυρηνικές μονάδες έως 11 σεντς.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη πολύ πιο γρήγορα απ' ότι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι ειδικοί, και θα συνεχίσει να γίνεται (πιο φθηνή)» δήλωσε ο διευθυντής του Agora Energiewende, Πάτρικ Γκράιχεν.

«Συνεπώς, τα σχέδια για τα μελλοντικά συστήματα παροχής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθούν σε διεθνή βάση. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα απ' αυτά προεξοφλούν ένα μικρό μερίδιο για την ηλιακή ενέργεια στο (ενεργειακό) μίγμα. Με βάση το εξαιρετικά ευνοϊκό κόστος, η ηλιακή ενέργεια θα παίξει, στον αντίποδα, κυρίαρχο ρόλο, μαζί με την αιολική ενέργεια – επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα είναι ένας φθηνός τρόπος για να συμβάλλουμε στη διεθνή προστασία του κλίματος», προσέθεσε.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι το κόστος παραγωγής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοοικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, λόγω της υψηλής εντάσεως κεφαλαίου στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Ένα «φτωχό» ρυθμιστικό πλαίσιο και το υψηλό ρίσκο όπως αυτό αντανακλάται στο κόστος δανεισμού (σ.σ. δηλαδή τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια), θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής έως 50%.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το όφελος ουσιαστικά θα εξανεμιζόταν.

«Γι' αυτό το λόγο, οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα σταθερά ρυθμιστικά πλαίσια είναι ζωτικής σημασίας για τη φθηνή, καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια. Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτές τις συνθήκες» σημείωσε.

Πηγή: b2green.gr