Σε συμφωνία φαίνεται ότι έχουν έρθει τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη που είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Νομό της χώρας.
Συγκεκριμένα δεν θα υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, όπως ζητούσαν οι φορείς τους, αλλά και δεν θα καθιερωθεί η δυνατότητα σε αυτοτελή αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας να «φιλοξενούνται» παραπάνω από ένα φωτοβολταϊκά, επενδυτών με διαφορετικά ΑΦΜ, της κατηγορίας κάτω από 1 Μεγαβάτ που απαλλάσσονται από ΕΠΟ.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθετε πράγματι τέτοια ζητήματα, ανεξάρτητα επίσης από το αν είναι σωστό ή όχι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω της Υπουργικής Απόφασης γιατί ο νόμος δεν παρέχει τέτοια εξουσιοδότηση.
Η ΚΥΑ είναι η συνέχεια του ενεργειακού νόμου 4643/2019 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο επετράπη και πάλι να καλύπτεται με φωτοβολταϊκά (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση), το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Το κείμενο της ΚΥΑ θα εξειδικεύει και θα ποσοτικοποιεί τη διάταξη αυτή, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά Νομό (Περιφερειακή Ενότητα) που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να αλλάξουν χρήση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να «ξηλώσει» ο αγρότης κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες για να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, και για το θέμα αυτό ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.λπ.
ΠΗΓΗ: ENERGYPRESS