Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Άνοιξε η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021»

Στην πλατφόρμα της Διαύγεια αναρτήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», για το οποίο σήμερα το πρωί άνοιξε η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Ανοίγει σήμερα, εκτός απρόοπτου, η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021» για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ιδιοκτητών κατοικιών που θέλουν να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων ή των μονοκατοικιών τους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr και το χρονικό περιθώριο της ηλεκτρονικής κατάθεσης των φακέλων έχει οριστεί στις 50 ημέρες από σήμερα.

Στις 8 Φεβρουαρίου και για επίσης 50 ημέρες, μέχρι τις 28 Μαρτίου θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας. Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να συμμετάσχουν ως σύνολο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας τους θα μπορούν τότε να καταθέσουν τους φακέλους τους

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας

Το «Εξοικονομώ 2021» έχει επίσης κι άλλες διαφορές σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους. Η επιχορήγηση θα δίνεται κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης καταργήθηκε η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και θεσπίστηκαν διαφανή κριτήρια αξιολόγησης.

Επιπλέον η ηγεσία του ΥΠΕΝ δημιούργησε, μεταξύ άλλων, μια νέα κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος παρέχονται εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της συμμετοχής τους με ίδια κεφάλαια. Τα δάνεια είναι άτοκα για όλους τους ωφελούμενους.

Το «Εξοικονομώ2021» λαμβάνει υπόψη και μια άλλη σημαντική παράμετρο: Τις επιπτώσεις από την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών. Γι αυτό και η ηγεσία του ΥΠΕΝ αύξησε κατά 15% τα όρια των δαπανών για μια ευρεία γκάμα υλικών και για όλο το εύρος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

 

(energypress)