Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Ανοίγει και πάλι το πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Στις ράγες μπαίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών η δημοσίευση σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Υπουργικής Απόφασης με τις λεπτομέρειες υλοποίησης. Έτσι, η δημοσίευση της ΥΑ θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του προγράμματος.

Όπως προέβλεπε η τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσει εκ νέου η υλοποίηση ανάλογων εφαρμογών, τα συστήματα αυτά θα αμείβονται με σταθερή «ταρίφα», μέσω συμβάσεων 20ετούς διάρκειας. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2020.

Από την άλλη πλευρά, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά δεν προκρίθηκε ο καθορισμός στα 10 Κιλοβάτ του πλαφόν ισχύος των συστημάτων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι, η μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα ανέρχεται στα 6 Κιλοβάτ, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε γραπτή απάντηση στη Βουλή την περασμένη άνοιξη σε σχετική ερώτηση βουλευτών.

Όπως αναφερόταν στην τροπολογία, η Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει επίσης τις υπόλοιπες παραμέτρους εφαρμογής του προγράμματος. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τους δικαιούχους, τη χρονική διάρκειά του, την αδειοδοτική διαδικασία στην οποία περιλαμβάνονται o τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τα αναγκαία δικαιολογητικά, τον τύπο και το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση στη Βουλή του υπουργού ΠΕΝ, τα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν επί κτιρίων – όπως στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επίσης, τα συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.

 

(news247.gr)