Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών net-metering

Σε λειτουργία βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα το πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών net-metering ισχύος παραγωγής <10 kW.

Η έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση επιδότησης είναι προγραμματισμένο να γίνει μέσα στον Μάρτιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός ΠΕΝ επανέλαβε χθες πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά περίπου, αγρότες και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τους όρους με τους οποίους θα «τρέξουν» οι επιδοτήσεις, και τους οποίους έχει παρουσιάσει το energypress, μία διαφοροποίηση της τελευταίας στιγμής αφορά το πλαφόν στα φωτοβολταϊκά νοικοκυριών με οικιακές παροχές, το οποίο φαίνεται πως τελικά θα είναι στα 10 kW από 7 kW που προβλεπόταν αρχικά.

Η αύξηση του πλαφόν σημαίνει και αναπροσαρμογή για το «κατώφλι» της μπαταρίας που θα πρέπει να συνοδεύει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό, η οποία θα πρέπει επομένως για τριφασικές οικιακές παροχές να είναι τουλάχιστον 10 kWh. Από την άλλη, στις μονοφασικές παροχές παραμένει στα 5 kW το πλαφόν ισχύος για τα επιλέξιμα φωτοβολταϊκά και, κατά συνέπεια, στις 5 kWh το «κατώφλι» χωρητικότητας για την μπαταρία.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να εισαχθεί και ανώτερο όριο για τη χωρητικότητα της μπαταρίας, ώστε να μπει «κόφτης» στο αντίστοιχο κόστος και επομένως στην επιδότηση. Έτσι, π.χ. για ένα φωτοβολταϊκό 7 kW, η χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 7 kWh και έως 10 ΅kWh το περισσότερο.

Στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα μπορούν να ενταχθούν και συστήματα τα οποία έχουν «κλειδώσει» σύνδεση πριν από την έναρξη του προγράμματος – χωρίς ωστόσο να έχουν φτάσει σε φάση έναρξης λειτουργίας.

Αρχικός προϋπολογισμός 150 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αρχικό κονδύλι 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω στην πορεία. Για τα οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, η επιδότηση θα κινείται μεταξύ 40% και 60%, με το ποσοστό να συγκεκριμενοποιείται ανά αιτούμενο με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Μία προσαρμογή που προστέθηκε το τελευταίο διάστημα είναι η αύξηση της επιδότησης κατά 10%, στην περίπτωση νοικοκυριών με μέλος άτομο με αναπηρία.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» επίσης με διακριτό υποπροϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, φαίνεται πως τελικά προκρίθηκε και σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση φωτοβολταϊκού σε συνδυασμό με μπαταρία, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερος ταυτοχρονισμός και, κατά συνέπεια, οικονομία για τον ωφελούμενο.

Χωρίς μπαταρίες τα αγροτικά συστήματα

Παράλληλα, όπως και στο αρχικό σχέδιο, παρέμεινε η επιλογή επιδότησης «απλών» φωτοβολταϊκών στην περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 kW, με επιδότηση έως 40%.

Όπως και για τα οικιακά συστήματα, οι επιδοτήσεις για τους αγρότες θα «τρέξουν» από το ΥΠΕΝ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι διαθέσιμες πληροφορίες εξακολουθούν να συγκλίνουν στην υλοποίηση του υπο-προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης. Φαίνεται πως η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός ενός «μικρού» φωτοβολταϊκού (μέγιστης ισχύος παραγωγής 10 kW) με μπαταρία.

Πηγή: energypress