Μελέτη απόδοσης φωτοβολταϊκών στις στέγες σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας

Σημαντική μείωση του χρόνου αποπληρωμής των συστημάτων αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών στέγης αναμένεται τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η McKinsey.

Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας, που αποτελούν τον πιο οικονομικό τρόπο θέρμανσης/ψύξης και την τεχνολογία που προωθεί η Ε.Ε. για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προβλέπεται ότι η περίοδος αποπληρωμής θα υποχωρήσει κατά 38% από τα 17,1 έτη το 2022 σε 10,6 έτη το 2030.

Αντίστοιχα, στα φ/β στέγης η περίοδος θα περιοριστεί κατά 31% από τα 12,6 έτη σε 8,7 έτη το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος επηρεάζεται και από τις συνθήκες που επικρατούν κλιματολογικά στην κάθε χώρα, όπως και από την εκάστοτε αγορά.

Πάντως, σε δεύτερο σενάριο με “μέσες τιμές ηλεκτρισμού” που εξέτασε η McKinsey, οι περίοδοι αποπληρωμής των δύο παραπάνω τεχνολογιών υποχωρούν στα 9 και 5,8 χρόνια αντίστοιχα.

Η McKinsey τονίζει επίσης ότι οι παραπάνω αριθμοί μπορούν να πέσουν περαιτέρω μέσω του χαμηλότερου κόστους ηλεκτρισμού αν γίνει πράξη η ενεργειακή μετάβαση με ορθολογικό τρόπο.

Τέλος, στη μελέτη της εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί 33 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών στέγης για να πετύχει το στόχο του REPower EU, καθώς και 54 εκατ. αντλίες θερμότητας ως το 2030.

Πηγή: energypress

Ολοκληρωμένες λύσεις στη μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και συντήρηση Φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ή και αποθήκευσης ενέργειας, Υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ, και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κτιρίων.

Επικοινωνία

Τοποθεσία

© 2022 Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος