Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων σύνδεσης για μικρά φωτοβολταϊκά net metering έως 10kW

Την απλοποίηση της υποβολής αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών net-metering έως 10 kW, τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με μπαταρίες, θεσπίζει μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Η απλοποίηση γίνεται ενόψει έναρξης του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”, στο πλαίσιο του οποίου όπως είχε εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο, μέσα από μία πολύ πιο “φιλική” διαδικασία.

Αναλυτικότερα, η απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπει τα εξής:

Παράγραφος 1

Ενεργοποιείται η πιο απλή και “φιλική” διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ για συστήματα net-metering με φωτοβολταϊκά έως 10 κιλοβάτ. Το όριο αυτό ισχύει για τριφασικές παροχές, καλύπτοντας έτσι το “πλαφόν” ισχύος που θα ισχύσει στο πρόγραμμα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (και πιθανότατα και για τη μία ομάδα επιδοτούμενων συστημάτων για επιχειρήσεις. Πάντως, όπως έγραψε χθες το energypress, τα νοικοκυριά με τριφασική παροχή θα μπορούν να διεκδικήσουν ενίσχυση για φωτοβολταϊκό έως 7 κιλοβάτ. Σύμφωνα με την απόφαση, σε καταναλωτές με μονοφασικές παροχές (δηλαδή νοικοκυριά), η “φιλική” αίτηση σύνδεσης καταλαμβάνει φωτοβολταϊκά έως 5 κιλοβάτ – όσο δηλαδή και το όριο ισχύος που θα προβλέπεται στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Παράγραφος 2

Αφορά «απλά» φωτοβολταϊκά net-metering και φβ net-metering με μπαταρία, που πρόκειται να εγκατασταθούν από ΝΠΔΔ. Επειδή θα πρέπει να κάνουν προκηρύξεις για την κατασκευή τους, που καθυστερούν, παρατείνεται κατά 18 μήνες η διάρκεια της ισχύος της Προσφοράς Σύνδεσης.

Παράγραφος 3

Δίνεται δυνατότητα σε «απλά» φωτοβολταϊκά net-metering, που έχουν ήδη Σύμβαση Σύνδεσης, να προσθέσουν μπαταρίες.

Παράγραφος 4

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, το όριο για φωτοβολταϊκά net-metering καθορίζεται στα 10 κιλοβάτ.

Πηγή: energypress