Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Α. Σδούκου: Πού βρίσκονται οι συζητήσεις με την Κομισιόν για διακοψιμότητα και πράσινα PPAs – Επενδυτική ενίσχυση για έργα net-metering

Με την αποστολή από την Κομισιόν προς το ΥΠΕΝ ενός σετ τεχνικών ερωτήσεων από την DG Comp, επί μίας ευρείας σειράς τεχνικών θεμάτων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την DG Comp, επί του αιτήματος για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Στο ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών, το οποίο κατέφθασε στο ΥΠΕΝ πριν από λίγα 24ωρα, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) με θέμα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, με το ελληνικό αίτημα που έχει κοινοποιηθεί στην DG Comp, ζητείται η παράταση του μέτρου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2022, ώστε να διασφαλισθεί ένα ποσό που θα ανέλθει έως τα 33 εκατ. ευρώ. Όπως πρόσθεσε, οι ερωτήσεις αφορούν θέματα όπως η δομή του μέτρου, η συμμετοχή του demand response στην αγορά Εξισορρόπησης και η λειτουργία του μέτρου από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή από την ημερομηνία της τελευταίας εγκριτικής απόφασης.

Παράλληλα, η Επιτροπή ενημέρωσε το υπουργείο πως η παράταση θα πρέπει να εξεταστεί υπό τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για το Κλίμα και το Περιβάλλον, που θα τεθούν σε ισχύ τις αρχές του 2022. «Δεν είναι εύκολη η υπόθεση της παράτασης, θέλω όμως να είμαι αισιόδοξη ότι θα πάρουμε το πράσινο φως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαπραγματεύσεις και για τα «πράσινα» PPAs

Η κ. Σδούκου ανέφερε επίσης ότι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αυξήθηκε πρόσφατα στα 3 MW η μέγιστη ισχύς των έργων net-metering. Παράλληλα, με κεφάλαια από το «Ελλάδα 2.0», πρόκειται να «τρέξει» ένα πρόγραμμα για επενδυτική ενίσχυση έργων ΑΠΕ που θα αξιοποιούν τον ενεργειακό συμψηφισμό. «Είναι μέσα στη λίστα αυτών που θέλουμε να “βγάλουμε στον αέρα” μέσα το 2022», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας, το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την έγκριση του σχήματος στήριξης «πράσινων» PPAs που θα συνάπτει η βιομηχανία. Στο σχήμα αυτό, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο Green Pool, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις ΑΠΕ θα συγκεντρώνεται από έναν φορέα εκπροσώπησης, ο οποίος θα αναλαμβάνει την ευθύνη του κόστους διαμόρφωσης του νέου προϊόντος στην αγορά, και θα προμηθεύει τους καταναλωτές με ηλεκτρική ενέργεια που θα ταιριάζει με το προφίλ κατανάλωσής τους.

«Αυτή η αποζημίωση του κόστους θα γίνεται μέσω του σχήματος κρατικής ενίσχυσης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Παράλληλα, η είσοδος της ισχύος των μονάδων ΑΠΕ θα γίνεται με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος, ώστε να διευκολύνει την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Κίνδυνος απώλειας μεριδίου στις διεθνείς αγορές

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40%, τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας). Επισήμανε πως με δεδομένο ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας είναι εξαγωγικές, αν οι επιβαρύνσεις μετακυλισθούν στα προϊόντα, τότε θα χάσουν μερίδιο στην αγορά.

Όπως πρόσθεσε, ανθεκτικές στην ενεργειακή κρίση ήταν μόνο οι βιομηχανίες με δυνατότητα για hedging, δηλαδή για προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων από μεγάλους παραγωγούς. Με αυτή την έννοια, η επιβάρυνση στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με αυτή την Ελλάδα, όταν στην υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο» το 80% της παραγωγής ηλεκτρισμού αφορά μακροχρόνια συμβόλαια με μεγάλες βιομηχανίες.

Ευκαιρία για άρση στρεβλώσεων

«Στην Ελλάδα, αντίθετα, δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, καθώς όλες οι μονάδες είναι βέβαιες ότι θα λειτουργήσουν στην αγορά Επόμενης Ημέρας ή στην αγορά Εξισορρόπησης. Επομένως, οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν κίνητρο να προσφέρουν μακροχρόνια συμβόλαια, με συνέπεια η ελληνική βιομηχανία να βρεθεί “χωρίς όπλα” στην ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε. Όπως συμπλήρωσε, ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων μέσης τάσης, οι οποίες είναι πλήρως εκτεθειμένες στις αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο τις στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή στην Ελλάδα του Target Model. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να ληφθούν τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές οι εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές και, με αυτό τον τρόπο, να «θωρακιστούμε» από τις επόμενες ενεργειακές κρίσεις.

Όπως είπε η κρίση δεν είναι παροδική, αφού η Ευρώπη έχει επιλέξει το φυσικό αέριο σαν καύσιμο γέφυρα για την «πράσινη» μετάβαση. Έτσι, θα έχουμε και άλλες εκρήξεις στις τιμές του καυσίμου. Ο ίδιος εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση των τιμών θα συμβεί γύρω στον Απρίλιο, αν και στη συνέχεια θα παραμείνουν πάνω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

(energypress)