Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Πρόγραμμα επιδότησης μικρών φωτοβολταϊκών Net Metering

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται η προδημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του προγράμματος επιδότησης 250.000 «μικρών» φωτοβολταϊκών με net-metering για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, ώστε να μπει στην τελική ευθεία η έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης.

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρος ο χρονικός ορίζοντας για την «ενεργοποίηση» της κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, μετά την προδημοσίευση του Οδηγού. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα υπάρξει επαρκές διάστημα, ώστε να προετοιμαστούν όσοι θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα θα παρασχεθεί ενίσχυση για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, θα διατεθεί ένα κονδύλι 700 εκατ., όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023. Για τη σύνδεση των συστημάτων, υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», από την ισχύ 10 Μεγαβάτ που «απελευθερώθηκε» σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογές αυτοπαραγωγής και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν «κλειδώσει» τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για κάθε καταναλωτική κατηγορία που θα έχει δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα, με την οριστικοποίησή τους να γίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η γενική κατεύθυνση πάντως είναι ότι η μέγιστη επιδότηση θα δοθεί στην περίπτωση συνδυασμού των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες.

Έτσι, για όσους θελήσουν να εγκαταστήσουν μονάδα αποθήκευσης με το σύστημα ΑΠΕ, η ενίσχυση θα ανέρχεται έως και στο 60%. Αντίθετα, για τα «απλά» φωτοβολταϊκά η επιδότηση θα είναι μικρότερη, με το «κατώφλι» ενδεχομένως να μειώνει έως και στο 15%.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το energypress, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκρίνει τη «φόρμουλα» της χρονικής προτεραιότητας για την πρόκριση των δικαιούχων, χωρίς να έχει αναθεωρήσει την επιλογή της στο διάστημα που μεσολάβησε. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την εισαγωγή εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, εκτιμά πως η χρονική προτεραιότητα περιορίζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαιούχοι που τελικά δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, καθώς στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν τελικά να αντεπεξέλθουν στο ποσό που πρέπει να καλύψουν με ίδια κεφάλαια.

Πηγή: energypress