Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Τον δικό τους ηλεκτρικό «χώρο» για net-metering θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στην προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού, για τη «θωράκιση» οικιακών και επιχειρηματικών καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ρεύματος, σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα εφαρμογής του net-metering – με κυρίαρχο την έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής. Επίσης, στόχος είναι να απλοποιηθεί και η διαδικασία υποβολής αίτησης στον ΔΕΔΔΗΕ, για την αξιοποίηση ανάλογων συστημάτων.

Όσον αφορά τα περιθώρια σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, το υπουργείο προωθεί τη διάθεση σε πανελλαδική κλίμακα ενός μέρους του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου» αποκλειστικά για net-metering. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για κάθε Διεύθυνση Περιφέρειας του ΔΕΔΔΗΕ, θα καθορισθεί ένα ποσοστό διαθέσιμης ισχύος, το οποίο θα μπορεί να καταληφθεί μόνο από συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού. 

Το ποσοστό αυτό θα επιμερίζεται σε οικιακούς καταναλωτές και σε επιχειρήσεις. Επομένως, ακόμη κι αν σε μία περιοχή δεν υπάρχουν προς ώρας νέες αιτήσεις σύνδεσης για συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού (ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού), ο «χώρος» αυτός δεν θα μπορεί πλέον να εκχωρηθεί για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες, παραμένοντας ελεύθερος για την εξυπηρέτηση τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν στο μέλλον.

Όσον αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης ανάλογων εφαρμογών, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να δημιουργήσει μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων. Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να υποβάλουν αίτηση στον Διαχειριστή, για να δρομολογήσουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

Την ίδια στιγμή, ολοένα περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν να στραφούν στο net-metering, για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους σε μακροπρόθεσμη βάση. Κάτι που είχε ως συνέπεια, με όχημα τις εφαρμογές επιχειρήσεων, το 2021 να «κλείσει» με την εγκατάσταση ενός «πράσινου» χαρτοφυλάκιου για ενεργειακό συμψηφισμό συνολικής ισχύος στα επίπεδα των 35 Μεγαβάτ, από 17 Μεγαβάτ το 2020.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, στην ομιλία του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά σε πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ.

(energypress)