Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αιολικά και φωτοβολταϊκά φέρνουν “παγκόσμια επανάσταση” στην ηλεκτροπαραγωγή (11/12/2014)

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συντελείται μια παγκόσμια επανάσταση, της οποίας ηγούνται τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Οι δύο τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια με πολύ θετικό αντίκτυπο για το κλίμα: αιολικά και φωτοβολταϊκά θα αποτρέπουν την εκπομπή 3.800 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέχρι το 2030 με τις προοπτικές να είναι ακόμα καλύτερες εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο.

“Διαθέτουμε την τεχνολογία για να επιλύσουμε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η πολιτική βούληση και η απαραίτητη ηγεσία για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Και πρέπει να το κάνουμε έγκαιρα για να σώσουμε τον πλανήτη” δηλώνει από τη Λίμα του Περού –όπου διεξάγονται προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για το Κλίμα ενόψει της μεγάλης διάσκεψης του Παρισιού το Δεκέμβριο του 2015- ο Στήβεν Σώγιερ, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής ευθύνεται για το 40% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 25% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιστήμη πρεσβεύει την άποψη ότι οι εκπομπές πρέπει να κορυφωθούν και στη συνέχεια να κινηθούν πτωτικά εντός της δεκαετίας που διανύουμε προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι με τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής να κατέχει κομβική θέση σε αυτή την προσπάθεια.

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά με τις δυνατότητες εγκατάστασης σε μεγάλη κλίμακα, την ταχύτητα ανάπτυξης και την κατακόρυφη πτώση του κόστους του εξοπλισμού συνιστούν ιδανική λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά  δύο βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

“Το κόστος των αιολικών και των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη και τη δυνατότητα εγκατάστασης έργων υψηλής ισχύος και αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Και οι δύο τεχνολογίες ανταγωνίζονται ήδη με τις εντατικά επιδοτούμενες συμβατικές πηγέςσε πολλές αγορές ανά τον κόσμο. Αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι το κλειδί για ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών” αναφέρει ο Τζέρεμυ Λέγκετ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (EPIA).

 

Πηγή : www.econews.gr