Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αιολικά: οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν την υγεία – Έρευνα του MIT (5/12/2014)

Η διαβίωση κοντά σε ανεμογεννήτριες δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία σύμφωνα με νέα συγκεντρωτική μελέτη που υπογράφουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT).

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν μεταξύ άλλων επιπτώσεων στην υγεία που έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, το άγχος, η ενόχληση και οι διαταραχές ύπνου.

“Δεν υφίσταται ξεκάθαρη ή συνεπής συσχέτιση μεταξύ του θορύβου από τις ανεμογεννήτριες και οποιασδήποτε συγκεκριμένης ασθένειας ή άλλης διαταραχής στην ανθρώπινη υγεία” είναι το συμπέρασμα της μελέτης.

Οι επιστήμονες του MIT έλαβαν υπόψη μια σειρά από περιπτωσιολογικές μελέτες  στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του υπόηχου στην ποιότητα ζωής των κατοίκων περιοχών όπου βρίσκονται εγκατεστημένα αιολικά πάρκα.

Παρότι τα παράπονα των κατοίκων ήταν συχνότερα κατά τη φάση της κατασκευής των αιολικών πάρκων, η εγκατάσταση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όπως το αέριο και το πετρέλαιο συγκέντρωσε περισσότερα πυρά.

Μια περίπτωση στη βόρεια Πολωνία, στη μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με το θόρυβο των ανεμογεννητριών, έδειξε ότι εκείνοι που κατοικούσαν ακριβώς δίπλα σε αιολικά πάρκα είχαν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής, ενώ εκείνοι που κατοικούσαν πάνω από 1500 μέτρα μακρυά τη χείριστη.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Ιβάν Πινέδα, αναλυτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) επισήμανε ότι “τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που ορισμένοι πολίτες ενδέχεται να διατηρούν σχετικά με τη διαβίωσή τους κοντά σε ανεμογεννήτριες”.

Οι μετρήσεις των ήχων χαμηλής συχνότητας, υποήχου και τόνου έδειξαν ότι πράγματι οι ανεμογεννήτριες παράγουν υπόηχους, αλλά οι ενοχλήσεις στις κατοικίες είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα ακουστικότητας, δηλαδή από αυτές που μπορεί να “συλλάβει” το ανθρώπινο αφτί.

Τέσσερεις μεγάλες ανεμογεννήτριες και 44 μικρότερες ελέγχθηκαν στην Ολλανδία, ωστόσο ο υπόηχος δεν φάνηκε να επηρεάζει τα νοικοκυριά, ενώ συνολικά ο θόρυβος από τη λειτουργία τους βρέθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτόν που παράγουν άλλες πηγές ηχορρύπανσης όπως η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους.

Τη μελέτη που μπορείτε να βρείτε εδώ χρηματοδότησαν η Καναδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και η EWEA, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν στην ανεξάρτητη έρευνα και τη διατύπωση των συμπερασμάτων.

Τέλος, επισημαίνεται το πόρισμα αυστραλιανής έρευνας που είχε δείξει ότι τα παράπονα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι πολύ συχνότερα σε περιοχές έντονης δραστηριοποίησης οργανώσεων κατά της αιολικής ενέργειας.

 

Πηγή : www.econews.gr