Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αντλίες θερμότητας – Απαραίτητες για την άνθηση της ενέργειας στην Ευρώπη (15/04/2015)

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές μελέτες και επιθεωρήσεις της αγοράς, που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αντλιών Θερμότητας (EHPA), η αγορά των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνθηση.

Οι μελέτες αφορούν 21 Ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογικές και βιομηχανικές τάσεις, δίνουν μια ιδέα των πολιτικών που ισχύουν στην Ευρώπη και επηρεάζουν τις αντλίες θερμότητας και επίσης αναλύουν την επίδραση και την προσφορά των αντλιών θερμότητας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανανεώσιμη ενέργεια και τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μετά από 3 χρόνια στασιμότητας οι αγορές ανακάμπτουν. Συνολικά 771.245 αντλίες θερμότητας πουλήθηκαν στην Ευρώπη το 2013, παρουσιάστηκε δηλαδή ετήσια αύξηση 3%, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και το 2014 σύμφωνα με πρόωρα στατιστικά.

Ο Γενικός γραμματέας της EHPA δήλωσε ότι αυτά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, όχι μόνο για τον τομέα των  αντλιών θερμότητας αλλά επίσης και για τους ευρύτερους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους. Ο ίδιος είπε: “Η Ένωση Ενέργειας του μέλλοντος θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη αυτών των τριών στόχων – είναι αποτελεσματικές και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η βιομηχανία έχει ωριμάσει και είναι σε θέση να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους. Υπάρχουν λύσεις για σχεδόν όλες τις εφαρμογές, από οικιακή μέχρι βιομηχανική χρήση της θέρμανσης και ψύξης. Επιπρόσθετα, περισσότερες αντλίες θερμότητας σημαίνουν την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας τοπικά και δημιουργούν μια πολύ καλή εναλλακτική για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. “

Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, η EHPA πρόσφατα κατέθεσε μια έκθεση με όνομα ‘Winter is coming΄, όπου φαίνεται πως οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.

Τέλος, η μελέτη αναφέρει πως ο αέρας παραμένει η πηγή που χρησιμοποιείται κυρίως από τις αντλίες θερμότητας και ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για την θέρμανση νερού σε τοπικό επίπεδο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Μπορείτε να βρείτε μια περίληψη της μελέτης εδώ .

Πηγή: ehpa.org