Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αυτόνομη θέρμανση & ενοικίαση αυθαιρέτων σε αναμονή ερμηνευτικών εγκυκλίων (7/11/2017)

Δύο σοβαρές παρεμβάσεις μπαίνουν σε εφαρμογή με τη δημοσίευση του 4495/2017 (ΦΕΚ 167 Α’), του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και τις άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις, με τον οποίο μειώνονται τα πρόστιμα και αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Η πρώτη επιχειρεί να θέσει τέρμα στον «πόλεμο» μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας για τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, ενώ η δεύτερη να λύσει το θέμα των νέων ενοικιάσεων ακινήτων που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου, αναμένεται να εκδοθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι τις επόμενες ημέρες.

Η πιο σημαντική αλλαγή έρχεται με το άρθρο 127 με το οποίο τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικίες και παρέχεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να αυτονομηθεί από το σύστημα.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να αποφασίσουν κατά πλειοψηφία (50% συν ένα), ακόμη και αν ορίζει διαφορετικά ο κανονισμός της πολυκατοικίας, να αλλάξουν το υπάρχον σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να το αντικαταστήσουν με νέο που θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Προβλέπεται η σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου, συστήματα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας, αλλά και η τοποθέτηση άλλων μέσων, όπως οι αντλίες θερμότητας.

Με την ίδια πλειοψηφία, ακόμη και αν υπάρχει άλλη πρόβλεψη στον κανονισμό, παρέχεται το δικαίωμα και σε έναν ιδιοκτήτη να αυτονομήσει το διαμέρισμά του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης μιας πολυκατοικίας.

Αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος.

Αν δεν πραγματοποιηθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ή αν το αίτημά του λάβει αρνητική απόφαση, έχει το δικαίωμα να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση και να απαλλαγεί από την υποχρεωτική συμμετοχή του στα έξοδα θέρμανσης.

Με βάση τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, ένας ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να κλείσει τα σώματα του καλοριφέρ, αλλά συμμετέχει στις δαπάνες θέρμανσης με ποσοστό που κυμαίνεται από 30-40%.

Με το νέο σύστημα η αυτονόμηση απαλλάσσεται από τις δαπάνες θέρμανσης, ο ιδιοκτήτης όμως έχει την υποχρέωση να μετακινήσει με δικά του έξοδα τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από το διαμέρισμά του.

Επιπλέον, οφείλει να συμμετέχει στις δαπάνες συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης καθώς και στα έκτακτα έξοδα, εκτός και αν τον απαλλάξει η γενική συνέλευση.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την επέκταση της βεβαίωσης μη ύπαρξης ή νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε ακίνητα (καταστήματα, γραφεία, διαμερίσματα, κ.λπ.) που διατίθενται για ενοικίαση.

Η διάταξη αφορά νέες ενοικιάσεις, δεν επηρεάζει όσες είναι ήδη σε ισχύ ή ανανεώσεις συμβολαίων και βαρύνει μόνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 

 

Πηγή: efsyn.gr (αναδημοσίευση B2Green), άρθρο της Τζαναβάρα Χαράς