Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αύξηση 8% στην εγκατάσταση φ/β παγκοσμίως το 2014 (07/04/2015)

Η παγκόσμια αγορά των φωτοβολταϊκών έκλεισε το 2014 με την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να κρατούν τα ηνία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και την Ευρώπη να εγκαθιστά περίπου 7 GW. Αυτό ανακοινώθηκε στη 10η ετήσια εμπορική ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA) που διεξήχθη στις 26 Μαρτίου.

Τη χρονιά που πέρασε εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως περίπου 40 GW φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 8% έναντι του 2013, οπότε και εγκαταστάθηκαν 37GW. Σε ευρωπαϊκό ωστόσο επίπεδο, σημειώθηκε μείωση του 36%, με πτώση στα 7GW από τα 11 GW το 2013. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη, άνω του 50%, και αύξησε τις εγκαταστάσεις του στα 2.3 GW από τα 1,5GW μέσα σε ένα χρόνο, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά την κορυφαία θέση στην Ευρώπη.



Τα νούμερα αυτά τα παρουσίασε η EPIA και είναι τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς της στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών. Τα τελικά αποτελέσματα, καθώς και η πρόβλεψη για το 2015 θα δημοσιευθούν στις προβλέψεις της EPIA για την παγκόσμια αγορά τον Ιούνιο.



Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της EPIA, Τζέιμς Γουάτσον “Είναι υπέροχο να βλέπουμε μια ακμάζουσα αγορά φωτοβολταϊκών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι η ευελιξία της ηλιακής ενέργειας συνιστά επιτυχία σε μια χώρα που φημίζεται για το «ήπιο» κλίμα της” και συνεχίζει λέγοντας πως η «έκρηξη»  φωτοβολταϊκών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μόνο σημαντικό γεγονός στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια έχει χαμηλότερο κόστος από τη λιανική και συχνά ακόμη και την εμπορική ηλεκτρική ενέργεια, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν περισσότερο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά αειφόρο και ασφαλή διαθέσιμη ενέργεια.



Προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών να συνεχίσουν για περισσότερα, αφού άλλωστε είναι έτοιμες και διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, απαιτείται, κατά τον Όλιβερ Σέφερ, τον πρόεδρο της EPIA, να προηγηθεί ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι Ευρωπαϊκοί φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να καταλάβουν ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον προβλέψιμη πηγή ενέργειας και χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα ενεργειακό σύστημα που να στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια.

Πηγή: agronews.gr