Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Διαγωνισμός και για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών μέσα στο 2018 (04/05/2018)

 

 

 

Ένας ακόμα διαγωνισμός για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, αυτή τη φορά για την «ταλαιπωρημένη» κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος μέχρι 60 KW, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, να πραγματοποιηθεί εντός του 2018, πέραν των προγραμματισμένων για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Παρότι προτεραιότητα αποτελεί η ομαλή πραγματοποίηση των διαγωνισμών που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου, στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάξει ο νόμος 3851 του 2010 ο οποίος προβλέπει σταθερή ταρίφα για τις μικρές ανεμογεννήτριες και θα υιοθετηθεί και για αυτή την περίπτωση η ανάδειξη της τιμής απορρόφησης μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι ποσότητες και η ανώτατη τιμή από την οποία θα ξεκινούν οι διαγωνισμοί. Για τις ποσότητες, εκτιμάται ότι δεν θα είναι πάνω από 20 MW. Για την ανώτατη τιμή εκκίνησης δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα απομακρυνθούν από τα επίπεδα των 15 με 17 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης ποιος βαθμός ωριμότητας του έργου θα είναι απαιτητός για να συμμετάσχει ένας επενδυτής στο διαγωνισμό. Αν για παράδειγμα θα αρκούν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (από τα τμήματα περιβάλλοντος των Περιφερειών) ή θα χρειάζεται Προσφορά Όρων Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γενική λογική με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα, είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν υψηλές τιμές και να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, για μια τεχνολογία που μπορεί, σε μεγαλύτερα μεγέθη, να παράγει ρεύμα με μικρότερο κόστος. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι μικρές ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να επιδοτηθούν με υψηλές τιμές, αφού υπάρχουν οι μεγάλες ανεμογεννήτριες που παράγουν πλέον φθηνό ρεύμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια είχε ανασταλεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα, παρότι υπήρξε παλαιότερα σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).

Οι πληροφορίες για το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με βάση τον παλαιό νόμο, είναι συγκεχυμένες, πρόκειται πάντως για πάνω από 1.000 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε με τον νόμο 3851/2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές, εγκαταστάτες και επενδυτές «γράφουν» ήδη περί τα 8 χρόνια αναμονής.

Το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Νόμου 4203/2013. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης οριζόταν από το νόμο στις 30.06.2014, ημερομηνία από την οποία έχουν ήδη περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια!

 

Πηγή: GREENAGENDA.gr