Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Αναμονή προκήρυξης προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) από αγρότες (19-09-2016)

 
 
Πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ των δαπανών για την εγκατάσταση συστημάτων εικονικής αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (virtual net metering) στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα προκηρύξει μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΥΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στη Μαντινεία Αρκαδίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό:
 
«Γνωρίζω ότι ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προκηρύξει σύντομα ένα πρόγραμμα επιδότησης μέσω των ΕΣΠΑ έτσι ώστε να επιδοτηθούν αυτά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
 
Δεν υπάρχει επιδότηση γενικώς για περαιτέρω αιολικά ή Φ/Β. Υπήρχε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, στο νέο αναπτυξιακό δεν τα επιδοτούμε πλέον. Υπάρχει μία εξαίρεση για τα τα αγροτικά Φ/Β αυτοπαραγωγής.»
 
«Άρα λοιπόν», προσέθεσε, «είναι κάτι που θα πρέπει να τον δουν οι συνεταιρισμοί και ο ο καθένας, αν μπορεί, σε ατομικό επίπεδο, γιατί είναι κάτι που αν το εκμεταλλευτούμε αποτελεί μία τομή, διότι δίνει μία απάντηση στο κόστος του ρεύματος για αγροτική χρήση.».
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο νόμο για τη στήριξη των ΑΠΕ, δίνεται πλέον η δυνατότητα της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό.
 
Στο άρθρο 13, που αφορούσε σε τροποποιήσεις επί διατάξεων του ν.3468/2006, αναφέρεται ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής σε διαφορετικό χώρο από την εγκατάσταση (ή και τις εγκαταστάσεις) κατανάλωσης.
 
Μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπραγαγωγούς σε εγκαταστάσεις που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά η διάταξη αφορά σε σταθμούς παραγωγής που είναι στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης.
Όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατο να γίνει, λόγω και της έλλειψης κατάλληλου και επαρκούς χώρου.
 
Όπως ορίζεται, το virtual net metering αφορά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμετάλλεύσεων. Έτσι λοιπόν, Δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, θα μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν Φ/Β ή μικρές ανεμογεννήτριες σε χώρους που είναι κατάλληλοι, ακόμα και αν είναι απομακρυσμένοι από τους χώρους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αγρότες, χωρίς έτσι να χρειάζεται να δεσμεύσουν μέρος της καλλιεργήσιμης γης που εκμεταλλεύονται, ενώ επιπλέον μπορούν να συμψηφίσουν περισσότερες από μία κατανάλωση που ίσως βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως η δυνατότητα εφαρμογής του virtual net metering δίνεται όχι μόνο σε Φ/Β και μικρές ανεμογεννήτριες, αλλά και σε σταθμούς βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών, σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και σε ΣΗΘΥΑ.

 
 
 
Πηγή: energia.gr