Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Φωτοβολταϊκά: συγκλονιστική αποδοτικότητα 40,4% με ανακάτεμα “γνωστών” υλικών (10/12/2014)

Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του UNSW διαφέρει από τις συμβατικές τεχνολογίες σε ένα βασικό σημείο: χρησιμοποιεί ηλιακές κυψέλες τριπλής διακλάδωσης (triple-junction).Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία (UNSW) κατέρριψαν κάθε προηγούμενη επίδοση μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια με μια φωτοβολταϊκή κυψέλη που επιτυγχάνει την πρωτοφανή αποδοτικότητα του 40,4% !

 

Σημαντικότερο ακόμα και από το ρεκόρ είναι το γεγονός ότι αυτό επιτεύχθηκε μέσω της εναλλακτικής αξιοποίησης κυψελών που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι “αυτές οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα είναι άμεσα προσβάσιμες στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας”.

Το ρεκόρ της αποδοτικότητας επιτεύχθηκε σε εσωτερικό χώρο στην πόλη του Σύδνεϋ και πιστοποιήθηκε σε δοκιμές που διενεργήθηκαν σε εξωτερικό χώρο από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα “σάντουιτς” ημιαγωγών ρυθμισμένων σε διαφορετικές συχνότητες καθένας εκ των οποίων συλλέγει διαφορετικό μήκος κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όπως εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Μάρτιν Γκρην, διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Προηγμένων Φωτοβολταϊκών “ενώ οι συμβατικές μέθοδοι χρησιμοποιούν μία μόνο κυψέλη, η οποία περιορίζει τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ενέργεια στο 33% περίπου, η νέα τεχνολογία διαμοιράζει το ηλιακό φως σε τέσσερεις διαφορετικές κυψέλες με αποτέλεσμα η αποδοτικότητα να εκτοξεύεται”. Με τη χρήση ενός ειδικού φίλτρου ορισμένες περιοχές του ηλιακού φάσματος απορρίπτονται, ενώ βελτιώνεται η σύλληψη άλλων με υψηλότερες προοπτικές μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια.

Προς το παρόν η νέα τεχνολογία – η οποία παρεμπιπτόντως αξιοποιεί στοιχεία από τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV) με ηλιοστάτες- δεν θα διατεθεί άμεσα στο εμπόριο.

Η Εθνική Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αυστραλίας ευελπιστεί “αυτή η εγχώρια καινοτομία να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα από τις πιλοτικές εφαρμογές σε μεγαλύτερη κλίμακα”.

Μην ξεχνάμε ότι υψηλότερη αποδοτικότητα σημαίνει ανταγωνιστικότερα φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα.

 

Πηγή: www.econews.gr