Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Φωτοβολταϊκά Έως 20KW σε Χωράφια και Στάβλους για Αυτοπαραγωγή Ενέργειας (03/02/2015)

Το δρόµο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς οι οποίοι µπορούν µε τον τρόπο αυτό να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκµετάλλευσης τους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για το περίφηµο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική) δηλαδή το συµψηφισµό του ρεύµατος που παράγει το φωτοβολταϊκό µε το ρεύµα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειµένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκµετάλλευση. Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωµα να εγκαταστήσουν µικρά φωτοβολταϊκά συστήµατα στο χωράφι, το στάβλο, το θερµοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική µονάδα, ακόµα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, µέσω αυτών, το µεγαλύτερο µέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Όπως είναι φανερό, το µέτρο αφορά άµεσα τις γεωτρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής. Στην πράξη ο παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόµενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές οι οποίοι κοστίζουν αρκετά αλλά χρειάζονται και συχνά αντικατάσταση. Η εκκαθάριση, θα γίνεται ανά τετράµηνο ενώ ο συµψηφισµός στο τέλος του έτους.

Με την απόφαση δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών µε ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκµετάλλευσή τους ή ακόµα και µεγαλύτερης ισχύος, µε την προϋπόθεση όµως να µην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκµετάλλευσής. Σε κάθε περίπτωση, µόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα αυτοκατανάλωσης µπορεί να εγκατατασταθεί ανά ρολόι της ∆ΕΗ.

Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσµου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης, µε το κόστος ενός φωτοβολταϊκού 20 KW, να κυµαίνεται σήµερα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, η απόσβεση της επένδυσης µπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, «κλειδί» για την αξιοποίηση του µέτρου βρίσκεται στη χρηµατοδότηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός προϊόντος που θα µπορούσε να χρηµατοδοτήσει ένα τέτοιο έργο κινείται ήδη η Πειραιώς ενώ ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες τράπεζες. «Με ένα χαµηλότοκο δάνειο της τάξης του 5%-6% µια τέτοια επένδυση είναι βιώσιµη ενώ και για τις τράπεζες το ρίσκο είναι περιορισµένο δεδοµένου ότι διασφαλίζονται µέσω της ενιαίας ενίσχυσης που εισπράττουν οι αγρότες», σηµειώνει ο κ. Σπανούλης.

Ο ΠΣΑΦ εκτιµά – και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι η αυτοπαραγωγή θα µπορούσε να ενταχθεί και στο ΕΤΕΑΝ.

Με τη ∆ΕΗ θα συνάπτει σύµβαση ο παραγωγός

Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ αποσπάσµατα της οποίας δηµοσιεύει παρακάτω η Agrenda (δείτε τη ολόκληρη στο www.agronews.gr) παρατίθεται και δείγµα της σύµβασης που θα υπογράφει ο αγρότης-αυτοπαραγωγός µε τη ∆ΕΗ. Η τελευταία αναµένεται άµεσα να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την πλευρά του παραγωγού.

Να σηµειωθεί ότι η ένταξη του πρωτογενούς τοµέα στο µέτρο πιστώνεται κατά ένα µεγάλο ποσοστό στον ΠΣΑΦ ο οποίος, σε συνεργασία µε τον βουλευτή Λάρισας, Χρ.Κέλλα πίεσαν και πέτυχαν, µέσω της κατάθεσηςς τροπολογίας, να ενταχθούν στην αυτοπαραγωγή και οι γεωτρήσεις, οι πτηνοκτηνοτροφικές µονάδες και, γενικότερα, το σύνολο των αγροκτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προέβλεπε ανώτερο όριο το ανώτερο πλαφόν στα 10 KW, κάτι που δεν κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών δεδοµένων των πολύ µεγαλύτερων καταναλώσεων για τις αρδεύσεις.

Ένα «20άρι» ανά μετρητή, ανά τετράμηνο η εκκαθάριση

Σύµφωνα µε την απόφαση, «η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήµατος µπορεί να ανέρχεται µέχρι 20 kWp. Ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. 

•   Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φ/β συστήµατος δεν µπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως εκάστοτε ισχύει.

•   Ειδικώς στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα Νησιά, η ισχύς των συστηµάτων που εγκαθίστανται στο πλαίσιο της παρούσας µπορεί να ανέρχεται µέχρι 10kWp., και ειδικά για την Κρήτη µέχρι 20 kWp., ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp.) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10kWp ή των 20 kWp.

•    Ως ενεργειακός συµψηφισµός νοείται ο συµψηφισµός της παραγόµενης από το φ/β σύστηµα ενέργειας µε την καταναλισκόµενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.

•    Οι διατάξεις αφορούν σε σταθερά φ/β συστήµατα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο ή όµορο χώρο µε τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο ∆ίκτυο. Τα φ/β συστήµατα µπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαµβανοµένων και αυτών του πρωτογενούς τοµέα, σύµφωνα µε την κείµενη πολεοδοµική νοµοθεσία.

•    ∆ικαίωµα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευµατίες ή µη) ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φ/β σύστηµα είτε έχουν τη νόµιµη χρήση αυτού (π.χ. µέσω µίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

•    Σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστηµάτων. ∆ικαίωµα ένταξης έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόµιµη χρήση αυτών µετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή µέρους αυτού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.

•    Κάθε φ/β σύστηµα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά µε έναν µετρητή κατανάλωσης.

•    Η Σύµβαση Ενεργειακού Συµψηφισµού, εφεξής, συνάπτεται µεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Προµηθευτή µε τον οποίο έχει συµβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προµήθεια ηλεκτρικού ρεύµατος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, µε έναρξη ισχύος την ηµεροµηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φ/β συστήµατος. Για την σύναψη Σύµβασης Συµψηφισµού πρέπει να έχει προηγηθεί Σύµβαση Σύνδεσης για το φ/β σύστηµα µε τον ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου καθώς και πλήρης εξόφληση των λογαριασµών ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προµηθευτή ή ένταξη σε καθεστώς ρύθµισης οφειλών προς τον οικείο Προµηθευτή.

Πηγή: energia.gr