Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Φώτα στους δρόμους χάρη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια (06/02/2015)

Την πρώτη λάμπα για φωτισμό δρόμων που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια ανέπτυξαν Ισπανοί ερευνητές μετά από 4 χρόνια εντατικής έρευνας.

 

Το φωτιστικό δρόμου, με ύψος 10 μέτρων, είναι εξοπλισμένο με ένα ηλιακό πάνελ και μια ανεμογεννήτρια. Επιπλέον έχει 20% χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.«Χρειάζεται πολύ λίγο αέρα για την παραγωγή ενέργειας», δήλωσε ο Ραμόν Μπαργκαγιό του Πολυτεχνείου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.«Η γεννήτρια που έχει αναπτυχθεί μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί με ταχύτητα ανέμου μόλις 1,7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες χρειάζονται περισσότερο από 2,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.

Αυτή η χαμηλή ένταση είναι ικανή να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να κρατήσει τη λάμπα σε λειτουργία για έξι νύχτες χωρίς καμία πρόσθετη ενέργεια, σύμφωνα με τον Μπαργκαγιό.Ο στρόβιλος εκτελεί μεταξύ 10 και 200 περιστροφές ανά λεπτό (rpm) και έχει μέγιστη ισχύ τα 400 Watt.

Η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία Eolgreen, προσπαθεί να κάνει το σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικό. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται μία δεύτερη πρωτότυπη ανεμογεννήτρια που θα τρέχει σε ακόμη χαμηλότερη ταχύτητα, από10 έως 60 περιστροφές το λεπτό, και θα παρέχει 100 Watt ηλεκτρικής ενέργειας.Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει επίσης ένα έξυπνο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου για τη διαχείριση της ροής της ενέργειας μεταξύ των ηλιακών πάνελ, της ανεμογεννήτριας, της μπαταρίας και του ίδιου του φωτός.

Το σύστημα, σχεδιασμένο για υπεραστικά οδικά δίκτυα, αυτοκινητοδρόμους, αστικά πάρκα και δημόσιους χώρους, θα δοκιμαστεί στο λιμάνι της Ουέλβα και τις δημοτικές αρχές του Σαντ Μπόι ντε Χιομπρεγκάτ, τη Χιρόνα και αρκετές πόλεις της Ανδαλουσίας. Μέχρι το τέλος του 2015, η Eolgreen έχει ως στόχο να παράγει πάνω από 700 μονάδες.Πηγή: agronews