Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Μείωση 3,17% στην Οριακή Τιμή Ρεύματος – Αυξομειώσεις στην αγορά ρύπων (1/12/2014)

Εβδομάδα με πολύ υψηλή συσχέτιση του φορτίου και της τιμής το πρώτο επταήμερο του Σεπτεμβρίου, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η ομάδα E-ntelligence.

Μπήκαμε ήδη σε μια περίοδο με αρκετά χαμηλά φορτία λόγω υποχώρησης των υψηλών θερμοκρασιών η οποία λογικά θα διαρκέσει για όλο το μήνα. Παρατηρούμε το φορτίο να αποδυναμώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα κατά 9,3% και την Οριακή     Τιμή Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) να ακολουθεί με ηπιότερη μείωση της τάξης του 3,17%. Παρατηρούμε τις Μονάδες Φυσικού Αερίου να διαμορφώνουν την τιμή σε περίπου 30 λιγότερες ώρες σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυσή μας, με τις εισαγωγές από Ιταλία ή τις Λιγνιτικές Μονάδες να κυριαρχούν αυτές τις ώρες και να πιέζουν τις τιμές, όπως επίσης καμία ώρα δεν διαμορφώνεται από Υδροηλεκτρικές Μονάδες. Έτσι οι Λιγνιτικές ανεβάζουν το μερίδιο τους από το 43% στο 47%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Α.Π.Ε συμμετέχουν στην κάλυψη του φορτίου μόνο με 13% κάτι που αποτελεί την χαμηλότερη επίδοση του έτους (σε εβδομαδιαίους μέσους όρους)! Όσον αφορά στις διασυνδέσεις παρατηρούμε υψηλότερες τιμές στη ζώνη Brinsdisi της Ιταλίας με αποτέλεσμα η ροή ενέργειας να έχει πλέον εναλλαγές με κάποιες ώρες εισαγωγική και κάποιες εξαγωγική τάση.

Μπορείτε να δείτε  εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Αγορά Ρύπων

Ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε σταθεροποιητικά για την Αγορά Ρύπων είχαμε μια μεγάλη διόρθωση την Πέμπτη (4/9) ίσως και λόγω της επικείμενης αύξησης των ποσοτήτων στις δημοπρασίες του ΕΕΧ (Λειψία). Σύμφωνα με την E-ntelligence, η διόρθωση αυτή ακολουθήθηκε από μια εξίσου έντονη άνοδο την Παρασκευή για να έρθει να κλείσει η τιμή μόλις 1,88% χαμηλότερα από τα επίπεδα της Δευτέρας 1/9. Να επισημάνουμε πως το κλείσιμο της Πέμπτης στα 6,09 ευρω/τ αποτελεί χαμηλό 3 εβδομάδων.

Πηγή: www.energypress.gr