Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Ιδανικά εφαρμόζεται στον αγροτικό τομέα το net metering των φωτοβολταϊκών (19/03/2015)

 

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι πλέον το net metering, μετά τις ανακοινώσεις για αυξήσεις και στο αγροτικό ρεύμα, εξαιτίας της αναπροσαρμογής του τέλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γιατί όμως είναι χρήσιμο το net metering σε μια αγροτοκτηνοτροφική μονάδα και πώς μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από αυτό;

Κατ' αρχάς το net metering είναι η δυνατότητα να παράγεις ρεύμα και να το καταναλώνεις για τις ανάγκες της αγροτικής/κτηνοτροφικής σου εκμετάλλευσης. Σε αυτή την περίπτωση, της αυτοκατανάλωσης, όταν είναι να τροφοδοτήσεις με ρεύμα μία αντλία νερού για το πότισμα, δεν χρειάζεσαι παρά μόνο ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. Όταν η ανάγκη για ρεύμα είναι μεγαλύτερη, π.χ. για τη θέρμανση του στάβλου, η εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού πάνελ στην οροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Βεβαίως, η έννοια του net metering δεν έχει να κάνει με αγορά και πώληση ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Εάν «περισσεύει» ηλεκτρική ενέργεια, αυτή δεν απορροφάται από τη ΔΕΗ, ούτε πληρώνεται. Γίνεται μόνο συμψηφισμός για το ρεύμα που κατανάλωσε η μονάδα στο χρονικό διάστημα ενός έτους. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του net metering θα περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο, που αναμένεται να εκδώσει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα στον Μάρτιο. Εκεί θα προβλέπεται και η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 20 KW. Για να δούμε τι σημαίνει αυτό: Στην περίπτωση ενός αγρότη με πολλά στρέμματα (50-100) και μάλιστα ποτιστικά, σημαίνει ότι εάν παράγει 20 KW ρεύμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κατά 70-90%, ενώ μόνο ως συμπληρωματική λύση θα έχει το ρεύμα της ΔΕΗ. Για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, π.χ. 10 στρεμμάτων, που είναι και οι πιο συνηθισμένες στον ελλαδικό χώρο, ένα πάνελ είναι αρκετό. Βέβαια, όπως μέχρι στιγμής λέγεται ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα ρολόι της ΔΕΗ για κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε είναι ένα μίνι πάρκο των 20 KW είτε ένα πάνελ. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ θα πρέπει να δουν μήπως μπορούν στο υπάρχον ρολόι της αντλίας να συνδέσουν το φωτοβολταϊκό, για να μην υπάρξει πρόσθετο γραφειοκρατικό κόστος και τέλη σύνδεσης.

Ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), πάντως, θα εγκαθιστά δύο μετρητές, έναν για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό. Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού από τη ΔΕΗ η οποία θα εκδίδει και τα σχετικά παραστατικά. Οι συμβάσεις θα έχουν 25ετή διάρκεια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

 

Πηγή: b2green.gr