Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Μέσα στο Μάρτιο το «εναρκτήριο λάκτισμα» για το net metering (11/03/2015)

Ζήτημα ημερών είναι να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).

Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν, μιλώντας στο energypress, αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία υπολογίζουν ότι το εναρκτήριο λάκτισμα, δηλαδή η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα «γράφει» Μάρτιος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να έχει ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στις 30 Δεκεμβρίου.  Συγκεκριμένα έχουν εκπονηθεί τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή, ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης και έχουν ενημερωθεί τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Παράλληλα έχουν προετοιμαστεί οι προμηθευτές (κυρίως η ΔΕΗ), οι οποίοι θ

α κληθούν να επωμιστούν σε πρακτικό επίπεδο ένα σημαντικό βάρος της νέας διαδικασίας, καθώς θα είναι αυτοί που θα πραγματοποιούν τον συμψηφισμό και θα εκδίδουν τους συμψηφιστικούς λογαριασμούς.

Παρά το γεγονός ότι δεν «περιμένει ήδη στην ουρά» μεγάλο πλήθος υποψήφιων επενδυτών, η ουσιαστική έναρξη του συγκεκριμένου θεσμού αποτελεί πολύ ουσιαστική εξέλιξη για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει και πάλι η αγορά, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία κυριολεκτικά πάγωσαν τα πάντα, οδηγώντας σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής:

– Επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση.

– Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών και όχι μικρών ανεμογεννητριών.

– Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.

– Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

– Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες αλλά και σε πέργκολες, γκαράζ, κήπους, ακόμα και όμορα οικόπεδα.)

– Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

– Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Πηγή: energypress.gr