Πρόσφατα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 - 2022

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 – 2022 για να ετοιμάσουμε την αίτηση σας.

Τα δάνεια για «πράσινα» σπίτια και «πράσινες» ταράτσες(25/05/2010)

Τα «πράσινα δάνεια» στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
Ειδικότερα η Εθνική έχει λανσάρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%, η Eurobank το «πράσινο δάνειο κατοικίας», η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο. Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα».
 
Συγκεκριμένα:
 
Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να χορηγήσει «πράσινα δάνεια» σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκιο κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ και κατά μία 1 σε σχέση με το επισκευαστικό (ξεκινά από τα επίπεδα του 4%).
Το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς -μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
 
Η Eurobank ανακοίνωσε ότι χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Οι πελάτες που με αυτόν τον τρόπο θα παράγουν ενέργεια θα έχουν τη δυνατότητα να τη μεταπωλούν στη ΔΕΗ προς μια ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, γεγονός που ουσιαστικά μπορεί να τους αποφέρει ετήσιο έσοδο μέχρι και €7.500.
Το έσοδο αυτό αφού υπερκαλύψει (α) την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου (β) τους ετήσιους λογαρισμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.
Σήμερα, το δάνειο αυτό χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου, είτε με εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φ/Β Συστήματος με τη ΔΕΗ.
Παράλληλα ο πελάτης εύκολα, γρήγορα και απλά να προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτή την επένδυση, αφού με την προτεινόμενη υπηρεσία, ο πελάτης απαλλάσσεται από όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται από το πρώτο στάδιο της μελέτης, μέχρι και την τελική υλοποίηση χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
«Πράσινο» προϊόν λάνσαρε στην αγορά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν μία ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα. Μάλιστα ο καταναλωτής που εγκαταστήσει «ηλιακή ταράτσα» χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ, μπορεί να κερδίσει μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο, πουλώντας το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.
Παράλληλα οι οικογένειες που θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος θα ενισχύσουν ουσιαστικά το ετήσιο εισόδημα τους για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η μόνη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μία ταράτσα ή στέγη και αν καταθέσει αίτηση στο ΤΤ, και εκείνο αναλαμβάνει τα πάντα: από τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ, να αποπληρώνει το δάνειο χωρίς άλλη συνδρομή από τον πελάτη, αλλά και να δημιουργεί ένα σημαντικό κέρδος ετησίως, δίνοντας έτσι μια οικονομική ανάσα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
 
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.
Για το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα έχουν καταθέσει σχέδια και δύο μεγάλες ξένες εταιρείες.
Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ σχήμα στο οποίο συμμετέχει κατά 65% η Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% το δημόσιο. Τα κονδύλια προέρχονται από ίδια κεφάλαια, το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ. Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.
 
Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%, και η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.
 
Η οικολογική αναβάθμιση μιας κατοικίας κοστίζει από 15.000 – 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου.
 
Ειδικότερα τα προϊόντα καλύπτουν επισκευές στο κέλυφος του κτιρίου όπως: τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, χρήση ψυχρών βαφών, τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κατασκευή πράσινης στέγης στο δώμα του κτιρίου, τοποθέτηση ηλιοπροστατευτικού εξοπλισμού κ.α.
 
Αντίστοιχα χρηματοδοτούνται η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης, η εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης, η εγκατάσταση μικρού βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, η εγκατάσταση συστήματος επανάχρησης νερού κλπ.

Πηγή: imerisia.gr